Cresteri de preturi pe piata imobiliara aradeana

Piata aradeana a imobiliarelor se afla intr-o mare efervescenta, cu deosebire in ultimii ani, preturile terenurilor de constructie, al locuintelor, dar si al caselor de locuit, cunoscand un continuu trend ascendent.
Astfel, dupa cum informeaza directorul Agentiei de imobiliare “Euromon”, Monica Platon, un metru patrat construit a ajuns sa coste, in municipiul Arad, intre 600 si 850 de euro, functie de zona, functie de utilitati si, nu in ultimul rand, functie de finisajele interioare si exterioare ale constructiilor respective.

Astfel, daca in urma cu 4- 5 ani, in municipiul Arad, un apartament de trei camere decomandate, la bloc, putea fi cumparat cu 20 – 25.000 de euro, in prezent acelasi apartament costa 42- 50.000 de euro, sau chiar mai mult, functie de zona si de dotari. Motiv pentru care, multi aradeni si-au indreptat atentia spre Ungaria, cumparandu-si case de locuit in localitati din imediata vecinatate a frontierei romano-ungare. Doar ca, datorita cresterii numarului de cumparatori, pretul caselor a crescut si el. Si daca in urma cu 2- 3 ani, o casa dotata cu instalatie de gaze, cu apa curenta si canalizare, situata in Batonya, Ungaria, localitatea situata la cca 30 km de Arad, putea fi cumparata cu preturi cuprinse intre 6 si 10.000 de euro, acum o asemenea casa a ajuns sa coste chiar peste 30.000 de euro.

In ceea ce priveste terenurile de constructie, pretul acestora variaza intre 10 si 30 de euro, in jurul municipiului Aradului, respectiv intre 70 si 250 de euro, in intravilanul municipiului resedinta de judet.

Cel mai mult s-a construit in ultimii ani, in municipiul Arad, de la case de locuit izolate, trecandu-se incet-incet la cartiere rezidentiale, cuprinzand zeci de locuinte, case individuale, duplexuri sau chiar blocuri. Asemenea cartiere sunt cele intitulate Casarom, un proiect destul de controversat, dar care a prins deja contur; cartierele numite Axxa I si Axxa II sau cel numit Cartierul Verde, toate in municipiul Arad, cartierele rezidentiale de la Livada, de la Felnac, sau de la
Vladimirescu, toate localitati situate in apropierea municipiului Arad.

In ceea ce priveste zonele turistice ale judetului, cel mai mult s-a construit in statiunea Moneasa, unde se construieste si in prezent, dar cu o intensitate mult mai scazuta, din cauza ca nu prea mai sunt terenuri de construit disponibile. S-a construit de asemenea si in zona turistica numita Podgoria Aradului si, de asemenea in zonele de deal si montane ale judetului, casele inaltate in aceste
zone fiind insa, cu precadere, case de vacanta, folosite ocazional.

“Cei mai multi dintre clienti sunt oameni de cu bani, straini, numarul tinerilor interesati sa isi cumpere locuinte fiind din ce in ce mai mic. In ceea ce priveste modul de plata, cei mai multi dintre cei care cumpara case sau terenuri de constructie prefera creditele, unii dintre straini contractand aceste credite in tara lor de bastina”, a mai subliniat directorul “Euromon”.