Cresterea pietei IT&C din Romania va incetini in 2008

Piata telecomunicatiilor din Romania va creste cu 10,6% in acest an, de la 14 miliarde lei la 15,5 miliarde lei, avans mai redus fata de aprecierea de 14% din 2007, pe fondul scaderii tarifelor practicate de operatori, ca urmare a intensificarii concurentei, potrivit analistilor firmei poloneze PMR.
Cresterea pietei telecomunicatiilor in Romania se va reduce cu peste trei puncte procentuale in acest an, de la 14% in 2007 la 10,6%, cel mai redus nivel din anul 2000, cand s-a consemnat un avans de 101,7%, intr-un sector care avea, la acel moment, afaceri de circa trei miliarde lei, se arata in studiul firmei poloneze de consultanta PMR.

Chiar si asa, piata locala a telecomunicatiilor va ramane si in acest an una dintre cele mai dinamice din Europa, cresterile depasind puternic evolutiile inregistrate in alte state din regiune.

Cel mai rapid avans a fost consemnat pe segmentul serviciilor de internet si date, unde numarul de utilizatori a crescut de la 499.000 in 2003, la 3,3 milioane in 2006, respectiv 5,79 milioane de persoane anul trecut, se arata in studiul PMR.

In 2007, piata de internet si date a crescut, in termeni valorici, cu circa 23%, la 1,53 miliarde lei, reprezentand circa 11% din totalul pietei IT&C, in urcare cu un punct procentual.

Cresterea se datoreaza, in principal, situatiei macroeconomice favorabile, veniturilor mai mari ale populatiei si scaderii preturilor serviciilor de telecomunicatii. Potrivit estimarilor PMR, numarul de utilizatori ai serviciilor de internet si date a avansat anual cu aproximativ 90%, in ultimii cinci ani.

In acest an, piata internetului si datelor va creste cu circa 20% ca valoare, urmata de extinderi procentuale anuale de doua cifre pana in 2012.

Potrivit PMR, numarul de utilizatori ai serviciilor broadband se va dubla in urmatorii cinci ani.