Un interviu cu primarul Sibiului, Klaus Johannis.

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Johannis, a acordat un interviu pentru Agentia Rompres in care explica cum a ajuns sa devina unul din cei bine cotati candidati, dupa ce, in urma cu opt ani, a intrat in politica „din intamplare”, dupa cum singur marturiseste.
– De ce candidati la Primarie si nu pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean?

– Eu am intrat in politica dintr-o intamplare si am fost ales primar al Sibiului, lucru la care atunci nu m-am asteptat, dar odata intrat in rolul primarului recunosc ca a inceput sa imi placa si cred ca am reusit sa rezolv cateva lucruri bune pentru Sibiu. Nu m-am gandit sa candidez pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean si cred ca acum nici nu ar fi cazul, in situatia in care am inceput cateva proiecte foarte mari pe care mi-ar place sa le duc mai departe si in situatia in care am gasit in domnul Bottesch un partener cu care am lucrat exceptional. Dumnealui este dispus sa candideze la judet, eu sunt dispus sa candidez la municipiu. Cred ca aceasta echipa este buna si performanta si pentru judet, si pentru municipiul Sibiu.

– Care este oferta dumneavoastra electorala?

– Cred ca intotdeauna este nevoie de o oferta electorala pentru ca oamenii vor sa stie ce gandeste cel care vrea sa fie ales sa conduca destinele orasului sau judetului. Eu am expus in repetate randuri ce cred ca este important pentru Sibiu. Sibiul este momentan un oras prosper, bine cunoscut, cu o viata culturala bogata, dupa Capitala Culturala Europeana, cu somaj inexistent, cu o universitate in crestere si cred ca trebuie sa fructificam aceste avantaje. Trebuie sa gasim cai de a diversifica economia sibiana si de a crea noi locuri de munca, chiar daca aparent suna paradoxal, pentru ca nu avem someri, dar este important pentru Sibiu sa atraga si forta de munca din afara. Crearea de noi locuri de munca, de noi industrii, este esentiala.

– Despre ce este vorba?

– Pe de o parte trebuie continuata dezvoltarea si pe Zona Industriala Vest si pe industrie, dar cred ca industria turismului este cea care poate sa se dezvolte foarte mult la Sibiu in urmatorii ani si sper sa reusim acest lucru. Este o industrie care aduce castiguri mari, care este total nepoluanta si care se potriveste Sibiului.

– Cum puteti dumneavoastra, ca primar, sa contribuiti la dezvoltarea turismului?

– Pentru a promova turismul nu este nevoie ca primarul sa aiba un restaurant sau sa isi construiasca un hotel. Este in primul rand nevoie de o crestere a vizibilitatii, lucru pe care l-am incercat si l-am reusit intr-o masura buna cu Capitala Culturala Europeana.
Este nevoie de o incurajare a investitiilor private in domeniul turistic, lucru pe care l-am facut si se vede ca sunt atatea constructii noi. Si este nevoie, evident – lucru care in plan national nu s-a inteles inca foarte bine – de dezvoltarea unei infrastructuri performante. Vom avea turisti in Romania, dar nu vom avea niciodata multi daca nu intelegem ca este nevoie de autostrazi, de trenuri rapide, de aeroporturi si de toate celelalte elemente de infrastructura care fac viata comoda. In Sibiu, turismul este un domeniu important. Al doilea domeniu important, eu cred ca trebuie incurajata constructia de locuinte. Sibiul a devenit foarte inghesuit, preturile la chirii sunt deja mari. Si daca dorim sa atragem forta de munca in continuare trebuie sa existe o oferta imobiliara mult mai bogata. Aici sunt destul de optimist. Am vazut deja, de la inceputul anului pana acum, multe proiecte de investitii in domeniul imobiliar, destul de multe dintre ele se realizeaza deja din 2007 si cred ca vom impulsiona aceasta dezvoltare si prin noul PUG care este scos la licitatie si va fi finalizat pana cel tarziu la mijlocul anului viitor.

„Mi se pare un lucru natural sa colaborez cu cei care guverneaza tara”

– Pentru ca ati amintit de locuinte, mansardele din Sibiu nu au adus si dezavantaje?

– Trebuie sa fim pragmatici. A fost in etapa respectiva o posibilitate de a crea locuinte relativ ieftine in special pentru sibianul tanar care nu isi permite nicio casa, nici un apartament sofisticat. Bune, rele, ele au aparut si au satisfacut o cerere de piata. In alta etapa, cu certitudine vor aparea alte oferte mult mai bune. Dezvoltarile de microcartiere noi, de unitati de locuit in comun, blocuri noi, cu certitudine vor aduce noi oferte pe piata imobiliara. Speranta mea este ca Sibiul sa se dezvolte in asa fel incat si sibianul de rand sa isi permita o locuinta din ce in ce mai buna si atunci aceste mansarde vor avea inca o vreme cautare, dupa care sigur vor fi modernizate ori vor fi transformate in simple poduri. Dar, pentru perioada anilor 1990 si inceputul anilor 2000, a fost singura oferta pe piata imobiliara care a satisfacut un anumit segment de piata.

– Veti trece prin cea de a treia campanie electorala, dar de aceasta data se pare ca inca nu aveti contracandidat. Ce dovedeste asta?

– Dovedeste ca oferta mea este oferta asteptata si acceptata de sibieni, atata vreme cat am o larga majoritate. Dar, daca lucrurile se vor schimba, inseamna ca sibienii isi doresc altceva, dar deocamdata nu sunt astfel de indicii.

– Ca om politic, ati avut un protocol cu fostul lider social democrat, domnul Adrian Nastase. Pe urma, ati avut intelegeri cu noua putere formata din liberali si democrati. Sunteti acum un apropiat declarat al lui Traian Basescu. Ati reveni sa faceti intelegeri in actuala campanie cu PSD-ul sau alte partide? Puteti fi acuzat de o pendulare de la stanga la dreapta?

– FDGR este organizatia minoritatii germane, care, altfel decat partidele, nu are o doctrina politica la baza. Acest lucru are si dezavantaje, dar are si cateva avantaje certe: putem sa colaboram cu orice partid democrat. Si cred ca astazi in Romania nu sunt alte partide decat cele democrate. Daca o formatiune sau o alianta guverneaza Romania si in Sibiu guverneaza un Consiliu Local si un primar si dorim sa promovam Sibiul si sa il dezvoltam, mi se pare un lucru natural sa colaborez cu cei care guverneaza tara. Vad intotdeauna o oportunitate in asta. Pana acum, aceasta atitudine mi-a dat dreptate. Faptul ca am colaborat cu PSD nu inseamna ca sunt de stanga, ci am colaborat pentru promovarea Sibiului. Faptul ca am colaborat cu PNL nu inseamna ca sunt de factura liberala obligatoriu, ci ca am colaborat cu guvernul liberal pentru a promova Sibiul. Tot asa, probabil daca vor fi alegeri in toamna si va fi un guvern numit, voi incerca sa colaborez cu acel guvern, dar nu pentru a muta Forumul German in stanga sau in dreapta esicherului politic, ci pentru a crea o relatie buna, de colaborare, in interesul Sibiului. Este singurul lucru care ma intereseaza in aceste intelegeri politice, sa ajungem sa promovam Sibiul, respectiv, in judet, sa gasim solutii pentru judet sau chiar pentru o comunitate mai mica.

– La nivel national, mai ales in Ardeal si Banat, FDGR va avea candidati proprii de primari in mai multe municipii si orase?

– Eu am rugat organizatiile locale sa incerce sa desemneze candidati cu mai multe sau mai putine sanse, dar este important sa dam acest semnal ca suntem interesati sa ne implicam in politica locala si in rezolvarea problemelor fiecarei comunitati. Sunt comunitati care au gasit resurse, candidati si se vor prezenta la alegeri, sunt comunitati unde nu vom prezenta liste. Inca nu avem situatia finala. Noi am vrut sa asteptam sa se stabileasca legislatia alegerilor. Cred ca vom avea mai multi candidati decat in 2004 in mai multe localitati, rezultatele le vom vedea dupa.

– Exista romani, nu etnici germani, care ar putea fi sustinuti la alegeri de FDGR?

– Da, si au existat astfel de situatii. In judetul Sibiu, FDGR-ul a sprijinit un candidat independent care nu a fost membru al Forumului, a promovat o lista proprie pentru Consiliul Local, cu rezultate foarte bune. Comuna Laslea a avut rezultate frumoase in urma acestui sprijin dat unui primar independent roman si, daca vor mai aparea asemenea oportunitati, de la caz la caz le vom analiza si este posibila o colaborare.

„Nu ma indoiesc ca centura Sibiului va fi o investitie finalizata”

– Capitala Culturala Europeana v-a adus si un capital important de imagine. Ministrul Culturii a declarat ca la Sibiu, in acest an cultural european, nu a fost nici un scandal. Cum a fost posibil?

– Sigur, este un fel de indiciu asupra unei reusite daca intr-un an de zile si 2000 de evenimente nu a aparut nici un scandal. Eu am tinut de la inceput, de cand am fost desemnati Capitala Culturala Europeana, sa existe o coordonare foarte buna, coordonare in care eu m-am implicat foarte mult. Am avut o echipa foarte buna si impreuna am reusit sa avem evenimente si foarte multe, si foarte bune. Este o reusita notabila.

– Cat de mult datoreaza sibienii primarului Klaus Johannis faptul ca Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana?

– Nu pot sa cuantific asa ceva. Cred ca am avut un rol in aceasta ecuatie, dar cred ca rolul cel mai important l-a avut Sibiul ca atare. Sibiul cu oamenii, cultura, traditia, locatia, centrul.

– Una dintre promisiunile lui Klaus Johannis a fost ca Sibiul va fi inclus in patrimoniul UNESCO. Mai este realizabil acest vis?

– Nu a fost o promisiune, a fost o dorinta pe care mi-am exprimat-o public si sunt inca de aceeasi parere, de aceea m-am bucurat cand am ajuns la o buna intelegere cu Ministerul Culturii sa facem un seminar cu oameni din toata lumea, specialisti pe teme de acceptare a Sibiului pe lista UNESCO. Dosarul nostru a fost prezentat si hotararea a fost de amanare. Sunt foarte multi factori care conteaza aici, dintre care frumusetea si valoarea centrului reprezinta un factor. Cred ca prin completarea documentatiei si printr-un lobby suplimentar ne-ar putea creste sansele, insa chiar daca imi doresc foarte mult ca Sibiul sa fie promovat pe listele UNESCO, trebuie sa fim realisti, nu este simplu deloc. Cum am putea proceda in continuare si care ar fi caile care duc spre o rezolvare pozitiva sunt intrebari la care nu avem inca raspuns, dar poate seminariile acestea care se desfasoara acum in Sibiu ne ajuta la formularea variantelor. Avem de gand si in toamna sa avem un astfel de seminar la Sibiu, tot cu specialisti renumiti care speram sa ne dea idei, in asa fel incat in 2009 sa avem un dosar si un lobby mai bun decat in 2006.

– Centura Sibiului este o alta incercare de campanie. Sibienii vor avea centura a orasului in cel de al treilea mandat al dumneavoastra?

– Eu cred ca da. Este o investitie inceputa si care nu a fost finalizata. Intrebarea care se pune este daca va fi finalizata intr-un an sau doi sau trei. Insa nu ma indoiesc ca se va finaliza investitia. Este imposibil ca in Romania sa se inceapa o investitie, care a consumat deja zeci de milioane de euro, si sa nu se continue. Este exclus. Pentru Sibiu este important sa se termine cat mai repede, in acest sens am facut lobby pe langa Ministerul Transporturilor. Facem si in continuare si incercam sa convingem pe toata lumea de urgenta acestei lucrari. Am investit bani multi in reabilitarea drumurilor din Sibiu si deja, datorita traficului infernal – cred ca este singurul cuvant care se poate folosi – au aparut defectiuni la drumurile noi, nu din cauza ca au fost prost facute, ci din cauza intensitatii traficului, care la anumite ore duce la ambuteiaje insemnate.

„Sunt autoritar intr-o masura in care trebuie sa fie un primar ca sa poata sa functioneze administratia”

– Ati fost acuzat ca nu tineti audiente. Acum le reluati, dupa mai mult timp. Este o masura electorala sau faceti asta pentru ca aveti mai mult timp dupa Capitala Culturala Europeana?

– Nu le-am reluat inca, o sa le reiau in saptamanile urmatoare. Nu are nici o legatura cu alegerile. Eu am fost primar de 8 ani, din care, timp de mai multi ani, am tinut audiente, fie ca au fost alegeri, fie ca nu au fost. Cred ca toata lumea a inteles ca, in pregatirile foarte intense pentru Capitala Culturala si in timpul Capitalei Culturale, nu am reusit sa planific si aceasta activitate. O sa le reiau.

– In 2008 ati promis ca prioritatea primariei va fi modernizarea cartierelor. Este o masura de an electoral?

– Cartierele au fost si sunt importante pentru Sibiu si pentru sibieni. Noi am facut foarte multe lucrari in cartiere si in anii trecuti, poate au fost mai putin vizibile si mai putin mediatizate, pentru ca in centru vine orice sibian, dar pe o strada dintr-un cartier marginas se duc doar cei care locuiesc acolo. In acest an vom avea mult mai multe lucrari in cartiere, care vor continua si in anii urmatori. Vreau sa aduc cartierele Sibiului la un standard apropiat cu centrul orasului. Nu imi doresc si nu ar fi bine pentru Sibiu sa existe o diferenta de dezvoltare intre diferitele cartiere. Sibienii au dreptul la aceeasi calitate de infrastructura, indiferent daca locuiesc intr-un cartier sau in altul. Ma bucur ca am ajuns la realizarea canalizarii in Gusterita si Turnisor.

– Unii va acuza ca ati fi foarte autoritar, dovada ca ati schimbat doi viceprimari, obligandu-i sa demisioneze. Sunteti un primar foarte autoritar?

– Cred ca sunt autoritar intr-o masura in care trebuie sa fie un primar ca sa poata sa functioneze administratia, dar nu cred ca sunt o persoana excesiv de autoritara. Eu consider ca un manager trebuie sa aiba autoritate, altfel nu poate sa conduca administratia sau firma. Si cred ca am o doza suficienta de autoritate pentru a fi un manager de tip primar.

– Sunt greseli pe care le-ati facut de cand sunteti primar al Sibiului si pe care vi le asumati?

– Sigur. Sunt greseli pe care le faci din exces de zel, fie ca te-ai concentrat cu bune intentii foarte mult intr-o zona. Dar cred ca la fel de bine tine de un bun manager sa recunoasca greselile, sa gaseasca solutia si sa mearga mai departe. Prefer sa las aceasta chestiune (n.r. a greselilor) pentru lupa adversarilor politici.

– Problema cainilor comunitari se numara printre greseli?

– Chestiunea cainilor comunitari este o problema nerezolvata a Sibiului si am avut discutii si cu colegii din administratie si cu reprezentantii unor organizatii neguvernamentale. Aici, legislatia s-a schimbat destul de des si noi am reusit sa rezolvam problema doar partial. Probabil este nevoie de o noua abordare, pe care o vad in doua feluri: fie sa scoatem la licitatie pentru concesiune activitatea de gestionare ecarisaj, fie sa construim un nou adapost cu un cabinet sanitar veterinar. Suntem pregatiti pentru ambele variante si probabil vom incerca in prima etapa o licitatie, poate este o entitate privata mai bine pregatita ca noi si poate sa preia activitatea. Daca nu, atunci vom investi intr-un adapost nou si vom continua cu DPC-ul (n.r. societatea primariei care se ocupa de ecarisaj).

– Daca veti mai fi ales primar, va veti implica in strangerea de fonduri pentru consolidarea Bisericii Evanghelice din Sibiu?

– Da, o sa ma implic, nu numai pentru Biserica Evanghelica din centrul Sibiului, ci si pentru bisericile fortificate. Este o problema care ne afecteaza si ne intereseaza. Vreau sa ma implic pentru a gasi finantari pentru reabilitari.