Costel Alexe: Lucrările de închidere a Depozitului ecologic de deşeuri de la Braşov sunt un exemplu de bună practică

Depozitul ecologic de deşeuri de la Braşov este un exemplu de bună practică pentru ceea ce înseamnă lucrări de închidere a unei gropi de gunoi, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

“Dincolo de poate sutele de sesizări care au fost făcute de cetăţenii Braşovului în ultimii ani, astăzi avem un exemplu de bună practică pentru cum ar trebui să fie închis un depozit ecologic de deşeuri. (…) Vreau să felicit autorităţile locale şi judeţene braşovene că au reuşit să asculte dorinţa locuitorilor, să nu mai avem aceste cazuri cu mirosuri în jurul depozitului şi au reuşit într-un termen scurt – acum şase luni, mi-au dat asigurări, atât primarul municipiului Braşov, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, că vor rezolva această problemă. Sper ca acest exemplu de bună practică să fie preluat în toată ţara şi să avem depozite ecologice cu adevărat şi nu gropi de gunoi”, a declarat ministrul Costel Alexe, aflat în vizită la Depozitul Ecologic de la Braşov.

Ministrul a menţionat că, din datele primite de la autorităţile braşovene, celulele 1 şi 2 sunt închise în proporţie de 97%, în prezent se lucrează la înierbare şi, în curând, în zona respectivă vor putea fi văzute două dealuri cu verdeaţă. Totodată, el a vizionat un front de lucru de 2.500 de metri pătraţi din celula 3.

Cu acelaşi prilej, Alexe a făcut un apel la autorităţile locale să facă o colectare selectivă mai bună, pentru a valorifica toate deşeurile. “Din păcate, în România ultimilor ani, avem grad de colectare separată şi reciclare de 14-15 %. Este important să colectăm selectiv, să reciclăm mai mult, pentru că, astfel, nu am mai avea cantităţi impresionante de pet-uri, deşeuri sau alte materiale reciclabile sub aceşti munţi cu verdeaţă şi am putea să le includem în economia circulară”, a spus ministrul Mediului.

Totodată, el a precizat că sistemul de garanţie-returnate va fi implementat “cât se poate de repede”, astfel încât aceste ambalaje – pet, doză, sticlă, să intre în economia circulară.

De asemenea, Alexe a subliniat că Braşovul mai are o serie de 8 depozite de deşeuri municipale şi unul industrial, care urmează să fie închise, existând pentru aceste lucrări finanţare atât de la APM, în valoare de 100 de milioane de lei, cât şi prin Ministerul Fondurilor Europene.

Investiţia pentru punerea în siguranţă a celor două celule se ridică la 14 milioane de lei, din fonduri ale societăţii care administrează Depozitul de deşeuri de la Braşov, Fin-Eco. Lucrările au început în primăvara anului 2019, după obţinerea avizelor de la autorităţile competente şi a autorizaţiei de construire de la Primăria Săcele, pe a cărei rază teritorială se află groapa de gunoi. AGERPRES