cretu_corina.jpgComisia Europeană este interesată ca un stat membru al UE să aibă o administraţie capabilă să absoarbă fonduri, iar modul în care se organizează este atributul suveran al fiecărei ţări, a declarat comisarul european Corina Creţu.

„Este atributul suveran al fiecărui stat membru modul în care se organizează atât din punct de vedere administrativ, cât şi din punct de vedere al alegerilor în ceea ce priveşte administraţia locală. Ceea ce ne interesează pe noi cu adevărat la Comisia Europeană este de a avea o administraţie capabilă, o administraţie care să poată absorbi fondurile europene, să poată elabora strategii privind dezvoltarea oraşelor, dezvoltarea regională, ne interesează colaborarea îndeaproape a primarilor cu autorităţile locale şi de asemenea cu Guvernul naţional ca şi cu Comisia Europeană”, a susţinut Creţu. Comisarul european a făcut această precizare, fiind întrebată cum comentează alegerea primarilor din primul tur.

Corina Creţu a spus totodată că, în cazul în care există cea mai mică bănuială privind folosirea neadecvată a fondurilor europene, Comisia Europeană întrerupe plăţile, dar a menţionat că se bazează foarte mult pe autoritatea de audit din România. „În ceea ce priveşte regularitatea şi legalitatea cheltuielilor, sigur, Comisia Europeană adoptă această politică a toleranţei zero faţă de fraudă. Comisia Europeană întrerupe plăţile în momentul în care există cea mai mică bănuială privind folosirea neadecvată a fondurilor europene şi din acest punct de vedere veghem asupra regularităţii cheltuirii fondurilor europene, dar ne bazăm foarte mult pe autoritatea de audit din România, care în ultimii ani a devenit foarte riguroasă şi performantă”, a completat ea. AGERPRES