alba-iulia.jpgMunicipiul Alba Iulia are de achitat corecţii în valoare totală de 6,3 milioane de euro aplicate pentru opt contracte de finanţare nerambursabilă, care vizează atât proiecte finalizate, cât şi în derulare, notele de constatare fiind atacate în instanţă de autorităţile locale.

„Nu suntem vinovaţi cu nimic pentru ceea ce s-a întâmplat”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. „Căutăm să ne asociem cu toate municipiile din ţară, pentru că toţi au primit corecţii, şi să ne îndreptăm împotriva acelora care au aplicat aceste corecţii”, a adăugat edilul.

City-managerul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, a menţionat că în total sunt 18 corecţii financiare aplicate exclusiv la procedurile de achiziţii publice efectuate în cadrul a opt contracte de finanţare nerambursabilă. De subliniat că toate aceste contracte au ca sursă de finanţare Programul Operaţional Regional (POR).

„La cele opt contracte avem 18 corecţii aplicate la contracte de lucrări, contracte de servicii de proiectare, de diriginţie de şantier, contracte de evaluare externă, respectiv la un contract de informare şi publicitate”, a precizat Moldovan, care a adăugat că autoritatea care a dispus aceste corecţii este Direcţia de control şi verificare utilizare fonduri comunitare din cadrul Autorităţii de Management pentru POR, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Valoarea totală a corecţiei impuse este de peste 28,7 milioane de lei, echivalentul a circa 6,3 milioane de euro. Corecţiile financiare sunt aplicate exclusiv la sumele de finanţare nerambursabile, plătite din bugetul Uniunii Europene, respectiv din bugetul de stat, şi TVA-ului aferent acestor două surse de finanţare.

„Suma a fost achitată parţial de municipiul Alba Iulia, diferenţa urmând a fi achitată pe parcursul depunerii cererilor de ramburs pe care încă le mai are de plătit şi de solicitat pentru rambursare”, a precizat Nicolaie Moldovan.

Municipalitatea a atacat aceste note de constatare a corecţiile în contencios administrativ. Două din procese au fost deja câştigate în primă instanţă, la Curtea de Apel Alba Iulia. Valoarea totală a celor opt proiecte este de peste 308 milioane de lei, cu o valoare totală eligibilă de peste 242 de milioane de lei. De subliniat că valoarea totală după contractare, inclusiv TVA, a fost de peste 218 milioane de lei. Cele mai mari corecţii, de peste 12,2 milioane de lei, au fost aplicate pentru „Reconstituire şi punere în valoare acces Latura de vest Cetatea Alba Carolina”, proiect în valoare totală de peste 68,3 milioane de lei.

Proiectul „Reabilitare Centru istoric Exterior – Fortificaţia de tip Vauban – căi de acces, iluminat şi mobilier urban – zona interioară”, în valoare de peste 76 de milioane de lei, are două corecţii aplicate, de aproape 11 milioane de lei. Pentru proiectul „Reabilitare centru istoric Traseul estic, Traseul sudic, Traseul Nordic Fortificaţia de tip Vauban Alba Iulia – Căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific”, proiect finalizat, cu o valoare totală de peste 47,5 milioane de lei, s-au aplicat trei corecţii, în valoare totală de peste 2,9 milioane de lei.

Pentru proiectul „Reparaţii capitale străzi cu dotare tehnico-edilitară în municipiul Alba Iulia”, de asemenea finalizat, cu valoare totală de 34,5 milioane de lei, au fost aplicate două corecţii, în valoare de peste 995.000 de lei. Proiectul „Modernizare DN 74 – Strada Zlatnei şi Calea Moţilor”, cu o valoare totală de peste 22,6 milioane de lei, are trei corecţii aplicate, de aproape 705.000 lei.

Proiectul „Lucrări de intervenţie la obiectivul DN1, pasaj superior peste calea ferată”, finalizat şi acesta, cu o valoare de peste 17,7 milioane de lei, are trei corecţii aplicate, de circa 531.000 de lei.

Aproximativ 365.000 de lei reprezintă valoarea corecţiei aplicate proiectului „Valorificarea resurselor turistice naturale în zona Mamut – Parcul dendrologic”, în valoare totală de peste 11,3 milioane de lei. Proiectul „Modernizare DN1-E81 – Strada Al.I.Cuza”, în valoare de peste 30,3 milioane de lei, are două corecţii aplicate, în sumă de peste 5.000 de lei.
De menţionat că au fost primite corecţii bugetare pentru opt din cele zece proiecte derulate prin POR de către municipiul Alba Iulia. AGERPRES