Copiii functionarilor romani din institutiile comunitare pot studia in Scolile Europene

Copiii functionarilor romani angajati la institutiile europene vor putea studia gratuit la Scolile Europene, incepand din 2008, potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, aprobat de Guvern.
Potrivit sursei citate, in functie de numarul elevilor romani inscrisi in scolile comunitare, se vor crea sectii lingvistice in limba romana si vor fi detasati profesori pe baza unui contract incheiat pe o durata de maxim noua ani.
Numarul de cadre didactice care trebuie asigurat de Romania este de 24 de educatoare si invatatori si 30 de profesori.

In fiecare Scoala Europeana, procesul de instruire cuprinde trei cicluri: prescolar, primar (cinci ani) si secundar (sapte ani). Fiecare tara are dreptul la propria sectie lingvistica, daca se intruneste numarul necesar de elevi. Elevii se pot inscrie la sectiile lingvistice deja existente sau la sectia nationala, iar programele sunt comune pentru toate sectiile, cu exceptia limbii materne. Ciclul secundar se va finaliza cu Bacalaureat European, recunoscut in toate statele UE, precum si in Elvetia si SUA.

Conventia privind definirea statutului Scolilor Europene a fost semnata la Luxemburg, la 21 iunie 1994, si a intrat in vigoare la 1 octombrie 2002.
Potrivit documentului, Scolile Europene sunt institutii de invatamant create prin acordul statelor membre ale conventiei, in orase europene in care exista institutii comunitare. La ora actuala exista 14 asemenea scoli repartizate in Italia, Belgia, Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie si Luxemburg.