zetea_gabriel.jpgNou înfiinţata cooperativă agricolă „Maramureşul”, având ca membri fondatori CJ Maramureş, trei primării şi mai multe societăţi agricole, va acorda sprijin fermierilor din judeţ care intenţionează să-şi valorifice produsele, să acceseze fonduri europene sau să deschidă noi afaceri în domeniu, a declarat vicepreşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea.

„Cooperativă agricolă Maramureşul va fi unul dintre partenerii de nădejde ai fermierilor din judeţ care nu au posibilitatea să valorifice direct o parte din produsele agro-alimentare sau cerealiere. De asemenea, următoarea mişcare va consta în sprijinirea micilor fermieri care intenţionează să-şi multiplice afacerile asigurând consultanţă de specialitate în întocmirea de proiecte, dar şi oportunităţi de finanţări europene pe diferite programe prevăzute a funcţiona până în anul 2020. Partenerii, asociaţii, dar şi primăriile din localităţile Sarasău şi Baia Sprie, care au deprins o anumită experienţă în accesarea fondurilor europene pe diferite segmente, vor contribui la sprijinirea fermierilor”, a spus Gabriel Zetea.

Vicepreşedintele CJ Maramureş a precizat că pe cele 20 ha de teren pe care va funcţiona cooperativa agricolă va fi construit un centru logistic, depozite şi o bază de echitaţie destinată copiilor şi persoanelor cu handicap neuro-motor. „Deţinem 20 ha de teren, aici în vecinătatea municipiului Baia Mare, în acel loc va funcţiona cooperativa agricolă, centrul logistic, depozite, dar şi un centru de echitaţie pentru copii cu handicap neuro-motor, cât şi pentru persoanele adulte. Am studiat această posibilitate şi cred putem fi de mare ajutor celor care au nevoie de un asemenea serviciu recomandat de medici.Toate investiţiile preconizate se vor face din fonduri proprii cât şi atrase, însă e foarte important că fermierii să perceapă că nu au fost abandonaţi şi că se bucură de sprijinul autorităţilor locale”, a subliniat Gabriel Zetea.
În opinia acestuia, viitorul agriculturii se bazează pe asociere şi promovarea bunurilor produse de fermieri mici sau mari. „Destul de târziu ne-am dat seama, adică după mulţi ani, că viitorul agriculturii se poate concretiza numai prin asociere, iar comercializarea bunurilor alimentare, cerealiere şi de altă factură poate să aibă un beneficiu sporit dacă asocierea funcţionează. La nivelul judeţului Maramureş, avem câteva forme asociative în domeniul zootehniei, legumiculturii şi culturilor cerealiere, forme care funcţionează, au succes, dar există încă un număr însemnat de mici fermieri care au nevoie de un sprijin mult mai aplicat, sprijin pe care nu-l găsesc în altă parte şi ne gândim să venim în sprijinul acestor oameni”, a spus Gabriel Zetea.

Unul dintre partenerii proiectului, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale din Maramureş, Ioan Tătăran, a spus şi el că micii fermieri au nevoie de un sprijin mult mai solid din partea administraţiei locale. „Experienţa ultimilor ani mi-a demonstrat mie şi colegilor din asociaţie că numai printr-o asemenea organizare ne putem valorifica mai uşor produsele, combate acei producători care au adoptat marca de produse tradiţionale şi de fapt nu prea sunt tradiţionale. Micii fermieri chiar aveau nevoie de acest sprijin”, a spus Ioan Tătăran.
În localitatea Maramureş, în localitatea Suciu de Sus, mai funcţionează o cooperativă agricolă, prin asocierea mai multor fermieri. AGERPRES