Preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, Eugen Chebac, şi vicepreşedintele Consiliului Regional (CR) Aquitaine, Francois Maitia, au semnat, miercuri, la Galaţi, Convenţia Cadru de Cooperare Descentralizată 2011-2013 între cele două structuri administrative.

Proiectul propus pentru perioada 2011 – 2013 se intitulează ‘Sprijin pentru formarea în sectorul sănătăţii, sectorul agro-alimentar, schimburi de liceeni şi studenţi şi schimburi culturale’. În vederea implementării acţiunilor propuse în cadrul proiectului pe anii 2011-2013, precum şi pentru evaluarea activităţilor derulate până în prezent, CJ Galaţi a primit vizita unei delegaţii oficiale din partea CR Aquitaine şi a Ambasadei Franţei la Bucureşti condusă de Francois Maitia, care, timp de o săptămână, va avea întâlniri cu partea română.

’În Convenţia Cadru de Cooperare Descentralizată pentru anii 2011 – 2013 cele două părţi se angajează să continue şi să extindă schimburile în cadrul cooperării descentralizate pentru anii următori, pecetluind astfel dorinţa reciprocă de dezvoltare a relaţiilor bilaterale dintre regiuni’, a spus Eugen Chebac.

Potrivit vicepreşedintelui CR Aquitaine, Francois Maitia, direcţiile de cooperare româno-franceză pentru 2011-2013 vizează schimburi reciproce în domeniile sănătăţii, agroalimentar, piscicultură, viticultură şi vinificaţie, cultural, dar şi schimburi de experienţă între grupuri de elevi şi studenţi. ,,Având în vedere experienţa CJ Galaţi în relaţiile de cooperare transfrontalieră, vom organiza, pe lângă întâlnirile de lucru tradiţionale – în domeniile sănătăţii, agriculturii, educaţiei şi întâlniri şi schimburi de experienţă pe tema cooperării transfrontaliere. Activez de peste 12 ani în acest domeniu împreună cu regiunile spaniole din vecinătatea noastră, dar este mai uşor în interiorul frontierelor europene decât în afara lor’, a spus Maitia.

Programul de cooperare descentralizată dintre CJ Galaţi şi CR Aquitaine a fost iniţiat în anul 2000. De atunci, relaţiile de cooperare dintre cele două regiuni s-au concretizat prin mai multe proiecte de cooperare în perioadele 2003-2006, 2007-2008, 2009-2010, dezvoltând activităţi în domenii precum sănătate, agricultură, administraţie publică, mobilitatea şi dezvoltarea tinerilor. AGERPRES