Primarul general Adriean Videanu a anuntat ca Trezoreria a transferat din conturile Primariei Capitalei o suma de peste 67 milioane de lei in conturile executorului judecatoresc angajat de omul de afaceri Costica Constanda, la CEC.
Videanu a explicat ca aceasta suma este practic blocata, deci nu mai poate fi utilizata de
municipalitate timp de 15 zile. „Practic, termenul legal ar fi de indisponibilizare a sumei, timp de 15 zile, dupa acest termen, ea poate intra in posesia domnului Constanda, conform hotararilor judecatoresti de pana acum. Regret faptul ca primarul sectorului 1 nu a inteles ca este in beneficiul municipalitatii sa sprijine acest schimb de terenuri pentru salvarea Parcului Bordei”, a afirmat Videanu.

El spera ca in aceste 15 zile sa se gaseasca solutii pentru a se salva in interesul municipalitatii acesti bani si sa se revina la situatia initiala. Potrivit lui Videanu, solutia pentru ca banii sa nu fie platiti de Primaria Capitalei ar fi sa se realizeze schimbul de terenuri si Constanda sa primeasca teren in Satul Francez, pentru a lasa liber Parcul Bordei.

Primarul general a afirmat ca va actiona in instanta CGMB si pe primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, pentru a putea recupera dauna provocata de plata celor peste 67 milioane lei. „Daca municipalitatea va fi executata cu aceasta suma, voi chema in instanta intreg Consiliul General si pe primarul Chiliman, care a comis, in opinia mea, un abuz. Mi se pare absolut absurda decizia lui de a refuza eliberarea certificatului de urbanism. Practic, vrem sa redam Bucurestiului Parcul Bordei ca spatiu verde”, a sustinut Videanu.

El este de parere ca Trezoreria s-a cam grabit cu transferul acestor bani absolut nejustificat si a spus ca astepta ca acest lucru sa se fi facut de catre bancile comerciale, nu de Trezorerie, care, ca institutie publica, putea sa sesizeze Primaria Capitalei pe acest subiect. Trezoreria a debitat contul de investitii la directia de transporturi.

Primarul general a spus ca plata acestor sume afecteaza lucrarile de investitii in infrastructura si se va intarzia cu decontarile lucrarilor. „Sper ca firmele constructoare sa inteleaga si sa nu opreasca lucrarile”, a adaugat Videanu.

Pe 17 ianuarie, consilierii municipali au aprobat proiectul de hotarare privind schimbul de proprietati intre terenul proprietate a municipiului Bucuresti – Satul Francez – si proprietatea omului de afaceri Costica Constanda – Parcul Bordei. Costica Constanda a obtinut, in urma votului dat de consilierii municipali, dreptul de a construi in Satul Francez pe o suprafata de 28.500 de metri patrati, din cei 32.500 de metri patrati pe
care ii detinea.

Totodata, el are dreptul, conform proiectului aprobat de consilierii municipali care vizeaza schimbul de proprietati, sa construiasca in Satul Francez cladiri cu cinci niveluri, desi, initial, aici se puteau construi imobile cu maximum doua etaje. Circa 5.000 mp din Parcul Bordei, care au apartinut tot lui Constanda, nu au facut obiectul schimbului de terenuri aprobat de consilieri, terenul fiind instrainat altor persoane.

Situatia Parcului Bordei este in continuare incerta si amplasamentul poate fi supus unei constructii pe cei 5.000 mp. Conform proiectului, Costica Constanda s-a angajat in fata municipalitatii sa renunte la incasarea daunelor de 30 de milioane euro pe care CGMB ar fi trebuit sa i le plateasca in baza unei hotarari judecatoresti si sa achite valoarea celor 18 vile si trei blocuri construite de primarie in Satul Francez, cat si 18 milioane de euro plata chiriei pe trei ani a imobilelor.