Conturile CET Iaşi au fost blocate de DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi a cerut, începând de luni, indisponibilizarea şi declararea ca sechestrate, în vederea confiscării, a sumelor de bani disponibile în conturile bancare deţinute de furnizorul de apă caldă şi căldură – Centrala Electro-Termică (CET), susţin reprezentanţii municipalităţii.

Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, a declarat că municipalitatea face apel ca toate instituţiile statului să înţeleagă că CET este o instituţie de utilitate publică, decizia DNA Iaşi punând în pericol asigurarea unor servicii vitale pentru locuitorii oraşului.

Mai mult decât atât, susţine acesta, blocarea conturilor CET Iaşi poate pune în pericol proiectele de modernizare şi retehnologizare a centralei ieşene, respectiv finanţările nerambursabile contractate de la Uniunea Europeană prin POS Mediu.


“Considerăm că decizia luată de DNA Iaşi este una abuzivă şi poate pune în pericol funcţionarea CET Iaşi, fiind astfel în imposibilitatea de a mai furniza apă caldă şi electricitate. Municipalitatea ieşeană a contestat decizia DNA Iaşi şi va trimite scrisori de protest către Preşedinţia României, Guvernului României, ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, prin care vom semnala situaţia incredibilă de la Iaşi”, a declarat Sebastian Buraga.


Dorin Ivana, directorul CET Iaşi, nu a putut fi contactat pentru a explica de ce DNA a pus sechestru pe banii societăţii furnizoare de apă caldă şi căldură. În luna aprilie, procurorii anticorupţie îl acuzau de infracţiunea de “stopare la sursă” deoarece nu ar fi achitat contribuţiile la pensii, şomaj şi sănătate pentru angajaţii CET.


Acţiunea vine după ce, în 2009, prefectul interimar Dragomir Sava Tomaşeschi a depus la DNA o sesizare privind unele nereguli financiare depistate la CET Iaşi în urma unui control efectuat de reprezentanţii Direcţiei Generale de Finanţe Publice Judeţene. Neregulile vizează neplata contribuţiilor la stat, în valoare totală de 40 milioane de lei, fapt contestat de Ivana care susţinea că lipsa banilor necesari l-au împiedicat să facă acest lucru. El menţiona că din fondurile deţinute s-a achiziţionat combustibil pentru furnizarea căldurii în apartamentele branşate la sistemul centralizat. În prezent, CET Iaşi are datorii în valoare totală de peste 80 de milioane de lei. AGERPRES