Controale privind starea de salubrizare a cursurilor de apa din Alba

Inspectorii Sistemului de Gospodarire a Apelor Alba vor desfasura in luna martie controale tematice privind starea de salubrizare a cursurilor de apa, precum si verificarea modului de asigurare a sectiunii de scurgere la poduri si podete, pentru prevenirea riscului producerii de inundatii.

In acest sens au fost avertizate toate primariile din judetul Alba si din judetul Cluj, aflate in bazinul hidrografic al raului Aries, cu privire la atributiile autoritatilor administratiei publice locale privind salubrizarea cursurilor de apa aflate in intravilanul localitatilor.

In paralel, SGA Alba, impreuna cu reprezentatii Garzii de Mediu si ai Prefecturii, va desfasura o ampla operatiune de control privind salubrizarea cursurilor de apa din extravilanul localitatilor. Este interzisa depozitarea in albii sau pe malurile cursurilor de apa, ale canalelor, lacurilor, baltilor, pe baraje si diguri sau in zonele de protectie a acestora a materialelor de orice fel. Aceste fapte constituie contraventie in domeniul apelor si se sanctioneaza cu amenda de la 75.000 de lei la 80.000 de lei, pentru persoane juridice, si cu amenda de la 25.000 de lei la 30.000 de lei, pentru persoane fizice.

De asemenea, spalarea in cursurile de apa sau in lacuri si pe malurile acestora a vehiculelor si autovehiculelor, a altor utilaje si agregate mecanice, precum si a animalelor domestice, dezinfectate cu substante toxice, a obiectelor de uz casnic prin folosirea detergentilor si a ambalajelor ce au continut pesticide sau alte substante periculoase se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 de lei la 30.000 de lei, pentru persoane juridice, si cu amenda de la 6.500 de lei la 7.000 de lei, pentru persoane fizice.