oprescu_sorin_.jpgContractul pentru refacerea Centrului istoric al Capitalei, incheiat cu firma Sedesa Obras y Servicios SA din Spania, ar putea fi reziliat de primarul general Sorin Oprescu, au declarat reprezentanti ai Primariei municipiului Bucuresti.

Potrivit acestora, ultimele negocieri intre edilul sef al Capitalei si conducerea Sedesa au esuat. Sorin Oprescu anunta, pe 22 mai, ca lucrarile de refacere a Centrului istoric al Capitalei ar putea continua cu firma Sedesa Obras y Servicios SA din Spania, care a semnat in 2006 contractul de executie a lucrarilor de reabilitare a strazilor si utilitatilor din zona pilot.

El a spus atunci ca se gandeste serios sa pastreze aceasta firma, deoarece procedura de reziliere a contractului ar fi anevoioasa si ar intarzia si mai mult lucrarile, care au fost oprite inca de anul trecut, din cauza unor probleme birocratice si financiare. Imediat dupa preluarea mandatului, dar si ulterior, primarul general s-a aratat nemultumit de modul in care s-au cheltuit banii la acest proiect. La randul sau, firma spaniola Sedesa a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca doreste sa finalizeze proiectul de reabilitare, dupa ce a realizat deja trei sferturi din el. Primaria Capitalei mai are de achitat firmei spaniole aproape doua milioane de euro pentru strazile deja finalizate, iar constructorii nu au acceptat rezilierea de comun acord a contractului.

In aprilie, Oprescu declara ca va rezilia contractul si a dat un termen pentru realizarea acestei lucrari. Zona pilot a Centrului istoric al Capitalei este delimitata la nord de strada Lipscani, la est de bulevardul I.C. Bratianu, la sud de strada Halelor si Splaiul Independentei, iar la vest de Calea Victoriei. Proiectul a fost intrerupt de mai multe ori si din cauza unor descoperiri arheologice care s-au facut in zona, cautandu-se solutii pentru conservarea lor.

Municipalitatea a reusit pana acum sa reabiliteze circa 50% din retelele de canalizare din zona istorica si sa termine strada Smardan si o parte din strada Lipscani. Ulterior, pe 26 mai, primarul general sustinea ca, in septembrie, doreste ca strazi precum Lipscani, Smardan, Gabroveni si Blanari sa fie refacute si terminate atat in ceea ce priveste retelele subterane, cat si lucrarile de suprafata. Proiectul din zona pilot presupunea refacerea strazilor, a iluminatului public si dotari urbane pana la 28 aprilie 2008. El beneficiaza de o finantare de opt milioane de euro din partea BERD si de 12 milioane de euro din partea municipalitatii.