Preşedintele Consiliului Judeţean Olt Paul Stănescu şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională S-V Oltenia Marilena Bogheanu au semnat marţi, la Slatina, contractul de finanţare pentru obiectivul de investiţii „Bursă de cereale în oraşul Corabia”.

Marilena Bogheanu a precizat că valoarea totală a contractului este de 1,9 milioane de euro, din care fonduri nerambursabile 746.000 euro, restul sumei urmând a fi suportată de beneficiar, respectiv Consiliul Judeţean Olt. Din aceste fonduri, la Corabia trebuie construită în cel mult doi ani o bursă de cereale.

Astfel, pe un teren aparţinând oraşului Corabia se va ridica un imobil cu mai multe etaje ce va avea o suprafaţă construită de peste 1.000 metri pătraţi. În imobil vor funcţiona un sediu administrativ, un laborator pentru calitatea cerealelor cu active specifice dezvoltării activităţii de tranzacţionare la bursă şi un laborator pentru certificarea calităţii cerealelor. Preşedintele Consiliului Judeţean Olt a justificat investiţia prin faptul că sudul judeţului este preponderent agricol, iar oraşul Corabia are o situaţie economică precară, dar având în vedere că în localitate există şi un port funcţional, bursa de cereale ar putea revigora activitatea economică din zonă.


„Nu putem vorbi deocamdată la noi de o piaţă a cerealelor deoarece producătorii vând cerealele pe unde pot, sunt foarte mulţi speculanţi şi o bursă a cerealelor ar putea să facă ordine în domeniu mai ales că la Corabia există tradiţie în comerţul cu cereale, a existat şi un port pentru cereale şi trebuie luat în calcul potenţialul mare reprezentat de comerţul tranfrontalier cu cereale prin portul din Corabia”, a mai spus Paul Stănescu. Finanţarea nerambursabilă pentru bursa de Cereale din Corabia se va face prin Programul Operaţional Regional. În cadrul acestui program, contractul semnat marţi la Slatina este al nouălea pentru judeţul Olt, alte opt contracte de finanţare fiind semnate pentru investiţii în diferite stadii de realizare destinate infrastructurilor rutieră, socială, educaţională, de sănătate. AGERPRES