Primarul Braşovului, George Scripcaru, şi reprezentanţii firmei cehe SOR Libchavy au semnat pe 29 iulie contractul pentru furnizarea a 32 de autobuze electrice municipalităţii braşovene, în valoare de peste 75 milioane de lei.

Conform documentului, primele autobuze electrice fabricate în Cehia, în valoare de 535.000 de euro bucata, ar urma să circule pe străzile din Braşov peste 9 luni, firma având obligaţia să livreze integral cele 32 de vehicule în termen de un an şi jumătate. De asemenea, contractul prevede ca firma cehă să furnizeze şi cele 32 de staţii de încărcare rapidă, pentru montarea cărora, în prezent, furnizorul de electricitate va efectua lucrări de redimensionare a reţelelor.

Potrivit reprezentanţilor firmei cehe, autobuzele electrice au 12 metri lungime, podeaua coborâtă, sunt dotate cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, iar bateria are o autonomie de 70 de km, cu o durată de viaţă de 7 – 8 ani, în condiţiile unei exploatări (încărcări) corespunzătoare, garanţia prevăzută în contract fiind de 5 ani.

Achiziţia acestor vehicule este finanţată, în proporţie de 80%, prin programul naţional derulat prin Administraţia Fondului de Mediu, restul sumei fiind asigurată de la bugetul local.

Primarul George Scripcaru a menţionat, în conferinţa de presă prilejuită de semnarea contractului, că proiectul finanţat din Fondul de Mediu presupune achiziţia, în total, a 52 de vehicule electrice şi hibryde, însă, la licitaţia pentru cea de-a doua categorie de vehicule ecologice nu s-a prezentat niciun ofertant.

Potrivit edilului, municipalitatea braşoveană încearcă să obţină acordul FM pentru achiziţia a altor 20 de vehicule electrice, în cazul unui răspuns afirmativ din partea acestuia, unul dintre criteriile la care ar trebui să răspundă viitorii ofertanţii ar putea fi compatibilitatea modelelor pe care le produc cu staţiile de încărcare furnizate de firma cehă. „Poate ar fi de dorit să participaţi şi la celelalte licitaţii (…) pentru a avea un furnizor integrat şi din acest punct de vedere”, a afirmat primarul George Scripcaru.

Firma cehă produce vehicule electrice de aproximativ 10 ani, autobuzele companiei circulând în Cehia, Slovacia, Polonia, Germania, Elveţia şi în România, în municipiul Turda. La licitaţia pentru furnizarea autobuzelor electrice către municipalitatea braşoveană a mai participat o firmă chineză. AGERPRES