Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat pe 22 martie, la Bucureşti, contractul de finanţare pentru proiectul „Velo Apuseni”, prin care se va realiza traseul cicloturistic ce leagă judeţele Bihor, Cluj şi Alba în zona Munţilor Apuseni, în valoare totală de 110 milioane de lei, finanţat prin PNRR.

Potrivit comunicatului remis de Biroul de presă al CJ, proiectul „Velo Apuseni” presupune amenajarea a 227 de kilometri de piste de biciclete, din care 99,3 km vor fi pe teritoriul judeţului Bihor, 35,3 km pe teritoriul judeţului Alba, iar restul de 92,4 km în judeţul Cluj.

Valoarea contractului de finanţare, 100% nerambursabilă, este de 110 milioane lei, din care judeţului Bihor îi revine suma de 40,5 milioane de lei plus TVA, judeţul Cluj va primi 37,7 milioane de lei plus TVA, ai Alba – 14,4 milioane de lei plus TVA. Urmează etapa de proiectare, fiecare Consiliu Judeţean realizând proiectul pe teritoriul judeţului propriu.

„Având în vedere că pe teritoriul judeţului Bihor pista de biciclete va avea o porţiune de aproape 40 de km pe rambleul liniei de cale ferată dezafectată dintre Băile Felix – Cordău şi Sâmbăta – Rogoz, primele demersuri vor fi legate de finalizarea preluării amplasamentului şi de realizarea studiilor tehnice. De săptămâna viitoare echipele de proiecte europene ale Consiliului Judeţean Bihor se vor mobiliza şi pentru acest proiect”, a precizat preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

În anul 2021 a fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliile Judeţene Bihor, Alba şi Cluj pentru dezvoltarea şi promovarea turistică a zonei carstice a Munţilor Apuseni, prin care cele trei părţi au convenit să realizeze mai multe obiective de interes comun. Bolojan a semnat contractul de finanţare al acestui proiect în calitate de lider de parteneriat.

Proiectul „Velo Apuseni” este finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), din Investiţia I.4 „Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel naţional”, Componenta 11 – Turism şi Cultură. AGERPRES