Primarul Craiovei, Mihai Genoiu, şi directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest „Oltenia”, Marilena Bogheanu, au semnat, pe 24 octombrie, un contract de 520.000 euro, finanţat prin POR 2014-2020, Axa 4 Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, pentru reabilitarea termică a cinci blocuri de locuinţe.

Potrivit directorului ADR Oltenia, până în acest moment Primăria Craiova a semnat patru contracte pentru reabilitarea termică, prin fonduri europene, a 18 blocuri, cu 401 apartamente, în care locuiesc 828 de persoane, majoritatea acestor imobile fiind în zona Lăpuş.

„După aceste lucrări de reabilitare, factura va fi mult mai ieftină şi confortul va fi pe măsură. Valoarea acestui contract este de 520.000 euro, iar perioada estimată pentru implementare este de 38 de luni. Lucrările de intervenţie se referă la termoizolare pereţi exteriori cu panouri de termoizolaţie, înlocuire tâmplărie existenţă pe faţada blocurilor, închidere balcoane, termoizolare terasă plus planşeu pentru demisol, înlocuire totală instalaţii pentru încălzire centrală, înlocuirea totală a distribuţiei pentru apă caldă menajeră, montare robineţi de presiune diferenţială, montare robineţi de echilibrare hidraulică, înlocuire lifturi şi rampe pentru persoane cu dizabilităţi”, a precizat Marilena Bogheanu într-o conferinţă de presă.

La rândul său, primarul Mihai Genoiu a afirmat că selecţia blocurilor pentru a intra în acest program de reabilitare este destul de complicată, pentru că imobilele trebuie să aibă rezolvată problema şarpantelor, a autorizaţiilor balcoanelor de la parter (adică ori au fost construite cu acte ori trebuie desfiinţate) şi din aceste motive s-a renunţat la foarte multe contracte pe care municipalitatea le avea semnate cu asociaţiile de locatari.

„În momentul în care a trebuit să intre în legalitate cu lucrările neautorizate, au renunţat foarte mulţi. Şi atunci, această selecţie a fost foarte complicată. Sunt foarte multe facilităţi, dar cred că cea mai importantă este separarea utilităţilor pe casa scării, în sensul că fiecare este răspunzător de ceea ce consumă, iar furnizorul poate delimita pe cel rău-platnic de cel bun-platnic”, a spus Genoiu. AGERPRES