Uniunea Europeană a aprobat proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă menajeră din judeţul Arad”, cuantumul fondurilor europene fiind de 139,5 milioane de euro.

„Dorim să ridicăm standardul de confort al cetăţenilor judeţului nostru, în special al celor din mediul rural. Este o investiţie de anvergură, prin care dorim modernizarea reţelelor de apă şi canalizare existente, dar şi extinderea acestora”, a afirmat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean.

În prima sa etapă, proiectul se va implementa în localităţile Arad, Fântânele, Curtici, Macea, Sântana, Şiria, Galşa, Ghioroc, Cuvin, Miniş, Păuliş, Ineu, Pecica, Pâncota, Nădlac şi Lipova.

Proiectul face parte din programul operaţional „Mediu” pentru asistenţă structurală din Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul de Coeziune în cadrul obiectivului de Convergenţă din România şi constă în investiţii în tratatarea apei potabile şi distribuţie, colectarea apei uzate şi tratarea acesteia. Astfel, se vor reabilita puțuride apă, stații de tratare a apei, extinderea și reabilitarea rețelei de distribuție, inclusive stațiile de pompare, reabilitarea rezervoarelor, extinderea și reabilitarea rețelelor de canalizare, inclusive a stațiilor de pompare, construcția și modernizarea a șapte stații de tratare a apei uzate.

Populația țintă deservită va fi în jur de 261.218 locuitori. Rata de conectare la sistemul de colectare şi canalizare va atinge 96% în aglomerările enumerate, conectînd un plus de 69.894 locuitori la sistemul de apă uzată modernizat. 98% dintre locuitorii acelor aglomerări vor fi legaţi la reţeaua de apă potabilă şi apoi vor avea acces la resursele de apă de suprafaţă, conectând un număr suplimentar de 14.352 locuitori la sistemul de alimentare cu apă potabilă.

„Atragerea celor 139,5 de milioane de euro, bani europeni, completează celelalte fonduri pe care le gestionează administraţia judeţeană – Masterplanul pentru gestionarea deşeurilor, modernizarea drumului Juliţa-Mădrigeşti, şoseaua de centură Ineu-Sud – a căror valoare totală este de aproape 200 de milioane de euro”, a completat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.