Grupul Banca Mondială (GBM) şi Primăria Oradea au organizat, miercuri, o consultare despre provocările şi oportunităţile de dezvoltare în România, în vederea actualizării celei mai importante analize a GBM pentru România, Diagnosticul Sistematic de Ţară (Systematic Country Diagnostic – SCD) pentru anul 2023.

Potrivit unui comunicat de presă transmis joi de Primăria Oradea, municipiul a fost inclus în „turul de forţă” pentru realizarea SCD, alături de alte oraşe din ţară.

„Diagnosticul Sistematic de Ţară este o analiză elaborată de Banca Mondială pentru o ţară parteneră (de obicei la fiecare cinci ani). Analiza ilustrează atât modul în care o ţară poate pune capăt sărăciei şi încuraja prosperitatea în rândul tuturor cetăţenilor, cât şi provocările care stau în calea acestor două obiective. Prin SCD se caută să se identifice principalele priorităţi de dezvoltare ale ţării, fără a se limita la cele susţinute de Banca Mondială prin operaţiuni în derulare”, se arată în comunicatul primăriei.

La întâlnire au fost prezenţi reprezentanţi ai majorităţii entităţilor care activează în comunitatea orădeană, respectiv instituţii, reprezentanţii mediului de afaceri şi ai celui academic, reprezentanţii celor mai importante ONG-uri locale şi ai primarilor din zona metropolitană.

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta a mulţumit managerului de ţară pentru România şi Ungaria, Anna Akhalkatsi, pentru alegerea oraşului printre cele incluse în consultare şi a apreciat necesitatea periodică a unor astfel de analize, pentru a cunoaşte, ca localitate, slăbiciunile şi punctele forte.

„Aceste analize înseamnă de fapt a ne identifica din timp provocările şi oportunităţile şi a fi pregătiţi pentru atingerea unor noi obiective de dezvoltare”, a spus primarul.

Printre provocările constatate în elaborarea Diagnosticului Sistematic de Ţară pentru 2023 se numără: o populaţie care îmbătrâneşte şi care, împreună cu migraţia şi lipsa competenţelor adaptate cerinţelor pieţei muncii, continuă să restrângă forţa de muncă atât de necesară pentru o creştere economică mai puternică.

Actualizarea SCD din 2023 propune şase căi pentru a depăşi treptat aceste provocări, atenuând impactul economic al pandemiei prelungite de COVID-19 şi al războiului în curs din Ucraina, îmbunătăţind calitatea vieţii, în special pentru cei mai săraci şi vulnerabili, precum şi îmbunătăţind rezilienţa în faţa schimbărilor climatice şi a dezastrelor naturale.

Aceste şase căi sunt: mediu instituţional şi economic previzibil pentru cetăţeni şi afaceri, acces egal la servicii publice de înaltă calitate în infrastructură şi servicii sociale, rezultate sporite în educaţie şi sănătate pentru toţi, acces îmbunătăţit la locuri de muncă mai bune în sectorul privat, durabilitatea (grija pentru mediu) activităţilor economice, îmbunătăţirea rezistenţei la dezastre naturale, în special pentru gospodăriile vulnerabile.

Directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, a afirmat că municipiul se confruntă cu provocări similare cu cele identificate la nivel de ţară, pentru care, în ultimii zece ani, s-a încercat să se valorifice la maxim oportunităţile oferite de fondurile nerambursabile, completate cu credite bancare.

„Investiţiile municipiului au fost canalizate cu prioritate către infrastructură, servicii publice, sănătate, educaţie, spaţii verzi şi obiective de recreere care să asigure o dezvoltare echilibrată a comunităţii noastre. În continuare, interesul principal al municipiului Oradea va fi pentru performanţă economică, creşterea calităţii locuirii, adică un spaţiu de muncă şi viaţă de înaltă calitate”, a precizat Eduard Florea.

De altfel, se mai precizează în comunicat, municipiul Oradea se situează pe un onorant loc 2 în clasamentul celor mai bune oraşe în care să locuieşti, realizat de Banca Mondială în anii trecuţi. Şi tot cu sprijinul Băncii Mondiale a fost realizată o consultare a locuitorilor municipiului, pentru a alege ce investiţii să fie făcute în oraş şi zona metropolitană.

Procesul online de consultare este deschis în perioada 9 septembrie – 9 octombrie. Pagina web dedicată consultărilor online este disponibilă în limba română şi oferă toate informaţiile privind acest demers: https://www.worldbank.org/ro/country/romania/brief/consultations-romania-systematic-country-diagnostic-update-2023 AGERPRES