Primaria municipiului Zalau a demarat o ampla actiune de control a constructiilor neautorizate din municipiu, inspectorii Serviciului Corp Control, Privatizare si ai Serviciului de Urbanism si Amenajarea Teritoriului urmand sa verifice respectarea normelor in vigoare referitoare la constructiile de locuinte.
„Am dispus, in urma unor sesizari ale inspectorilor primariei ca sunt mai multe constructii care nu fac dovada autorizarii, ca aceste controale sa fie mai ample pentru a avea o evidenta clara a lucrarilor autorizate fata de cele neautorizate sau cele care nu respecta autorizatia de construire” a declarat Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau.

In luna mai, printr-o actiune a primariei, cetatenii care aveau lucrari de construire au fost informati ca este necesar sa amplaseze un panou de identificare lucrare „Santier in lucru”. Panoul trebuie sa contina obiectiv (ex. casa – D+P+M), beneficiar, numar autorizatie, contractor al lucrarii, termenul de executare. In cadrul controalelor efectuate se verifica si modul de respectare a acestei reguli si, in caz de neafisare a panoului vor fi aplicate amenzi. Conform HCL 170/2007 acestea sunt cuprinse intre 500 si 1000 lei, cu injumatatirea sumei minime daca amenda este platita in 48 de ore.

Se are in vedere si respectarea prevederilor autorizatiei de construire privind destinatia cladirilor (de la locuinte unifamiliale la locuinte colective). Pana acum, pentru patru constructii s-a dispus sistarea lucrarilor si au fost aplicate amenzi, iar prin procesele verbale de control au fost prevazute masuri de aducere a acestora la forma pentru care au fost autorizate. Pentru astfel de situatii amenzile pot merge pana la 10.000 lei si dispunerea demolarii constructiei.

In ceea ce priveste constructiile neautorizate, de la demararea actiunii au fost aplicate trei sanctiuni si in aceste cazuri, amenzile ajung pana la 100.000 lei. Constructiile neautorizate presupun efectuarea de lucrari fara detinerea autorizatiei de construire, care se elibereaza de catre Primaria Zalau si confera beneficiarului dreptul de a efectua lucrari.

„Cetatenii care doresc sa construiasca, sa extinda o constructie existenta sau sa realizeze lucrari de modificare trebuie sa solicite certificatul de urbanism si autorizatia de construire pentru a evita sanctiunile pe care, conform legii, avem obligatia de a le aplica” a mai declarat primarul Radu Capilnasiu.