aeroport_brasov_mare.jpgPrefectul Braşovului, Ciprian Băncilă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Veştea, primarul George Scripcaru şi deputatul PNL de Braşov, Gabriel Andronache, au făcut apel, într-o conferinţă de presă comună, la toţi parlamentarii de Braşov să susţină adoptarea legii de clarificare a situaţiei juridice privind terenul pe care se construieşte aeroportul internaţional Braşov-Ghimbav, cel mai mare proiect local la care s-a construit deocamdată doar pista.

Alături de aeroport, un alt proiect susţinut de toţi politicienii braşoveni în campania electorală pentru alegerile locale este construcţia unui spital regional modern la Braşov, pentru care primăria a identificat deja un teren în acest sens.

Reprezentanţii celor trei instituţii au declarat miercuri că aceste două proiecte sunt de foarte mare importanţă pentru judeţ, şi nu numai, şi este nevoie ca toţi factorii locali să le susţină şi să le promoveze cu prioritate.

„Consider că este o obligaţie pentru mine să susţin acest demers investiţional atât construcţia aeroportului cât şi construcţia unui spital modern. Este un deziderat al întregii comunităţi braşovene. Trebuie să existe o cooperare instituţională pentru că avem nevoie de aportul tuturor. Trebuie ca şi parlamentarii de Braşov să fie alături de noi pentru că este imperios necesar ca aeroportul să se finalizeze cât mai repede”, a declarat prefectul.

Edilul Braşovului i-a rugat pe parlamentari să ia în discuţie cu maximă urgenţă proiectul de lege aflat la Senat, afirmând că va merge personal la Parlament pentru a-i ruga pe preşedinţii celor două camere să introducă pe ordinea de zi şi discutarea în plen în regim de urgenţă a proiectului de lege privind clarificarea situaţiei juridice a terenului pe care se construieşte aeroportul. „Fac apel la senatorii de Braşov, dar şi la deputaţi, şi îi rugăm pentru a nu se interpreta, îi rugăm să ia în discuţie cu maximă urgenţă încă din prima zi a sesiunii de toamnă a Parlamentului acest proiect de lege care a fost lucrat de către specialiştii în cadastru în luna mai. Până acum a parcurs două etape, respectiv înregistrarea la Biroul Permanent al Senatului şi avizul de la Consiliul Legislativ. Trebuie pus în discuţia comisiei de specialitate a Senatului, apoi discutat în plenul acestui for şi votat, după care să fie aprobat şi în Camera Deputaţilor. Acest lucru se poate face într-o lună dacă toţi parlamentarii de Braşov doresc. Este o rugăminte pe care eu ca primar le-o adresez să facă acest minim efort”, a punctat Scripcaru.

Şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, a afirmat că de două luni de când a devenit preşedintele instituţiei a avut discuţii cu mai multe grupuri de lucru şi cu avocaţi, cu reprezentanţii primăriei care sunt interesaţi de proiect şi de finanţarea acestuia. „În tot acest timp de când am devenit preşedintele Consiliului Judeţean nu an stat degeaba, am avut foarte multe întâlniri în ceea ce priveşte proiectul aeroportului. Avem un parcurs care se poate finaliza repede dacă există voinţă parlamentară, mai precis acest proiect este la Senat, iar dacă deciziile se vor lua de urgenţă noi putem să avem o situaţie juridică certă pentru a continua anul viitor această importantă investiţie, aeroportul. Şi proiectul privind construcţia unui spital regional nou pe care toţi candidaţii l-au abordat în campania pentru alegerile locale este în atenţia noastră. Se fac demersuri pentru a intra în posesia unei suprafeţe de 11 hectare de la Institutul Naţional de Dezvoltare Cercetare pentru Cartof şi Sfecla de Zahăr Braşov, printr-o hotărâre de Guvern, pe lângă cele şapte hectare puse la dispoziţie de primărie, după care gândim studiul de fezabilitate şi toată documentaţia necesară”, a explicat Adrian Veştea.

Până la adoptarea legii de clarificare a situaţiei juridice a terenului pentru construcţia aeroportului, lucrările la acest obiectiv au fost sistate de anul trecut. Doar pista a fost construită şi finalizată în toamna anului 2014, cu fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean. Pentru finalizarea aeroportului, specialiştii susţin că ar mai fi necesară suma de 50 de milioane de euro, bani pe care Consiliul Judeţean nu-i are.

Primăria Braşov şi-a arătat disponibilitatea în luna iulie 2016 de a participa la realizarea aeroportului, sub condiţia legală de a fi partener-coproprietar pe terenul prevăzut în legea pentru aeroport. Primarul George Scripcaru a declarat în conferinţa de presă de miercuri că deja a avut discuţii cu reprezentanţii unei instituţii bancare pentru a accesa un credit în acest sens, lucru care nu este posibil decât după adoptarea legii aflate în Parlament. AGERPRES