Primarii sunt „motorul dezvoltării fiecărei localităţi”, a declarat Constantin Toma, preşedinte executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) şi edil al Buzăului, după ce CCR a amânat decizia în cazul sesizării privind majorarea salariilor primarilor.

„Toată presa şi toată lumea se concentrează că se măresc salariile primarilor şi în intervenţia mea de faţă cu toată conducerea ţării am luat cuvântul pe această temă. (…) Azi, la Curtea Constituţională, s-a amânat decizia legată de creşterea salariilor. În cuvântul meu n-am vorbit despre necesitatea creşterii salariului la primari cu 965 de lei, am vorbit de transformarea primarilor, care sunt factorul determinant, motorul dezvoltării fiecărei localităţi şi, până la urmă, a întregii Românii. Noi suntem numărul 1 Feţi-Frumoşi la alegeri. În rest, din 4 în 4 ani se uită de noi. Nu este posibil, de exemplu, pe fonduri europene, salariaţii noştri primesc 50% pe fonduri europene, iar primarii 25% şi s-a continuat această treabă”, a spus Constantin Toma, după Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România.

În opinia sa, primarii nu trebuie desconsideraţi. „La Buzău şi personal am avut 17 dosare penale, mai am trei, dintre care două pe fonduri europene (…). Te duci pe şantiere, de două ori pe săptămână, faci şedinţe de progres, te duci să dinamizezi totul şi tu practic eşti desconsiderat. Pe partea cealaltă, noi nu avem niciun drept în angajarea unui om, nu putem da pe niciun om afară. Deci, trebuie să ni se dea mai multe competenţe. (…) Nu este posibil ca România să rămână în aceeaşi reformă administrativă din 1968”, a punctat Constantin Toma.

El a atras atenţia că jumătate din populaţia României primeşte „servicii publice la nivel de Ev Mediu”. „Aici este adevărata bătălie. Avem sute de agenţii, cu mii de angajaţi, cu o mulţime de salarii mari, iar toată concentrarea este pe cum să-i omorâm pe primari”, a punctat Constantin Toma.

El a subliniat necesitatea reformei administrative, pentru că altfel România rămâne „condamnată la subdezvoltare”. AGERPRES