„Ne-am propus prin această strategie de tranziție la economia circulară să ne diferențiem de celelalte orașe din România. Încercăm să schimbăm legislația, deoarece sunt foarte multe inadvertențe pe care le-am adus la cunoștința Ministerului și sperăm să găsim împreună cea mai bună soluție pentru a ne atinge target-urile. Este foarte ușor de dat amenzi, problema este că trebuie să avem armele și competențele necesare”, a fost mesajul adresat de Constantin Toma, Primarul Municipiului Buzău, în cadrul celei de-a doua ediții a webinarului EcoForum, cu tema „Responsabilitățile APL-urilor  în gestionarea deșeurilor”.

În ceea ce privește exemplele de bune practici, primarul Municipiului Buzău, a vorbit în cadrul webinarului despre strategia de conștientizare, despre proiectele pe care Primăria le dezvoltă în parteneriat cu Germania și despre obiectivele pe care aceasta și le propune în vederea transformării orașului Buzău în primul oraș permacultural din România : „Avem un parteneriat cu Germania, prin întermediul căruia încercăm să mergem către platformele de gunoi cu cartele de acces și să avem camere de luat vederi. De asemenea, am creat și Poliția Mediului. Un alt proiect pe care îl avem în plan are în vedere apa de ploaie, care creează mari probleme în România. Aceasta ajunge în canalizare și este plătită foarte scump. Astfel, încercăm să fim primul oraș permacultural din România și să folosim apa de ploaie pentru apa menajeră, pentru sistemul de încălzire și pentru rezerva de apă pentru incendii. De asemenea, avem în lucru un manual de economie circulară pe care încercăm să îl promovăm și prin competiții între școli și dorim să facem o gală a economiei circulare, cu premii substanțiale pentru directori, profesor și pentru elevi. Cu alte cuvinte, încercăm să facem un  curent care să dea sustenabilitate efortului nostru”.

„Conștientizarea în rândul locuitorilor este destul complicată, deoarece legislația nu este atât de dură precum în Germania unde aceste abateri sunt considerate crime împotriva mediului. Aici amenzile sunt destul de ușoare și nu reușim să facem mare lucru, iar mare parte dintre ele nici nu sunt plătite. De exemplu, la primăria Buzăului avem 80 de mii de amenzi neplătite, iar cei care le-au făcut nu dețin nimic pe numele lor, motiv pentru care avem 9 milioane de euro prinse în amenzi”, a mai menționat Constantin Toma.

Cea de-a doua ediție a webinarului ECO Forum, cu tema Responsabilitățile APL-urilor  în gestionarea deșeurilor, a avut loc pe 27 mai și a antrenat în jurul discuțiilor deschise de Valentin Negoiță – Președintele Asociației ECOTIC, pe Raul Pop – Secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Dragoș Călugăru – Director general ECOTIC, Diana Trifu – Responsabil Comunicare și Campanii ECOTIC, Sabina Pîrvulescu – Director Operaţional ECOTIC, Constantin Toma – Primar al Municipiului Buzău.

ECO Forum este un program de comunicare și informare dezvoltat de ECOTIC și Oameni și Companii împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul portalului specializat Administratie.ro. Programul își propune să dezvolte, în timp, o comunitate de oameni interesați de protecția mediului și, în acest context, de parteneriate pentru îndeplinirea responsabilităților ce le revin în acest domeniu, în comunitățile în care activează.

—-

ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006 cu scopul de a aduce mai multă eficiență și omogenitate în îndeplinirea responsabilităților de mediu ale acestora.

Administratie.ro este o comunitate dezvoltată de Oameni și Companii. Oameni și Companii  oferă soluții de marketing utilizând un ecositem inovator de 33 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.