mazare_radu_.jpgConstantenii trebuie sa opteze daca suma de 1,5 milioane de euro din bugetul local pe 2009 va fi folosita pentru reabilitarea termica a blocurilor sau pentru alte proiecte de investitii, a declarat primarul Constantei, Radu Mazare.

Potrivit edilului, administratia locala a demarat un sondaj de opinie in acest sens, dupa finalizarea acestuia urmand sa fie organizata o dezbatere publica, iar dupa lamurirea situatiei bugetul pentru 2009 va fi supus aprobarii in Consiliul Local Municipal Constanta, pana la 13 aprilie.

„Daca populatia doreste in proportie majoritara sa cheltuim banii primariei destinati investitiilor noi pentru reabilitarea termica a blocurilor, trebuie sa stie ca investitiile noi care urmau sa fie facute vor mai avea de asteptat”, a declarat Radu Mazare. Constantenii au de ales intre reabilitarea termica a blocurilor si proiecte printre care realizarea de parcuri, parcari supraetajate, extinderi de gradinite si modernizarea locurilor de joaca pentru copii.

Radu Mazare a mentionat ca daca va fi preferata reabilitarea termica a blocurilor se va aplica principiul „primul venit, primul servit”, administratia locala avand inregistrate de anul trecut 37 de solicitari de la asociatiile de proprietari, insemnand 53 de blocuri. „Numai studiile, proiectarea pentru aceste 53 de blocuri costa un milion de euro. Din momentul in care am incepe lucrarile, cota de 30% a primariei ar mai insemna inca trei milioane de euro”, a afirmat Mazare, mentionand ca in municipiul Constanta sunt 1.800 de blocuri.

Referitor la bugetul pentru 2009 al Primariei Constanta, a carui valoare este la fel ca cea din 2008, de aproape 680 de milioane de lei, Radu Mazare a afirmat ca nu poate spune ca situatia este foarte grava, fiind „o situatie a bugetului care necesita o atentie foarte mare”. Conform primarului Constantei, administratia locala nu este pusa in situatia de a intrerupe proiectele pe care le are in derulare, cum sunt construirea de locuinte ieftine pentru tineri, intretinerea orasului, programe sociale, subventia la energie termica. „Totodata, va continua derularea programelor estivale, printre care cursa de barci si cea de avioane, numai ca bugetul alocat de primarie pentru acestea a fost diminuat cu aproximativ 20 %, lucru care nu va afecta desfasurarea lor in bune conditii”, a precizat Radu Mazare.