tarhon_victor_.jpgÎmbunătăţirea infrastructurii din zonele turistice ale judeţului Tulcea, atragerea investitorilor pentru creşterea numărului locurilor de muncă şi a specialiştilor sunt principalele priorităţi ale preşedintelui Consiliului Judeţean, Victor Tarhon, pentru acest an.

Conform preşedintelui Tarhon, există premisele ca proiectul privind îmbunătăţirea infrastructurii din zona Saon-Celic-Dere-Niculiţel, cunoscută sub numele de “Triunghiul mănăstirilor”, să primească finanţare până la finele primului semestru al anului, în acest sens existând două posibile surse de finanţare.

“Preocuparea noastră majoră este continuarea şi începerea unor noi lucrări de infrastructură. În condiţiile în care proiectul Triunghiul mănăstirilor este primul sub linie care nu a obţinut finanţare prin axa 2 a Proiectului Operaţional Regional, avem totuşi speranţe că până la finele primului semestru să se semneze contractul de finanţat, iar în acest sens am avut deja discuţii cu ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care a confirmat că în martie vom avea o soluţie în această speţă. Este vorba de proiectul pentru realizarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale la nivel naţional, iar în aceste condiţii în martie vom avea posibilitatea de a demara şi alte proiecte, care vizează 215 kilometri de drumuri judeţene” – a declarat pentru AGERPRES preşedintele CJ, Victor Tarhon.

El a mai spus că unul dintre proiectele importante care se vor demara în acest an vizează reabilitarea Casei Avramide şi a Palatului Paşei din municipiul Tulcea, contractele de finanţare a acestor investiţii urmând să fie semnate în viitorul apropiat. “Dorim, de asemenea, ca lucrările de amenajare a plajei din Sulina să se încheie la finele lunii aprilie, iar cele de la mini-portul din Sfântu Gheorghe – în decembrie, dar vrem să mai deschidem cel puţin două şantiere – la Murighiol, unde avem un proiect pentru un mini-port, şi, dacă nu, la Enisala, unde avem un proiect similar, dar unde există şi probleme legate de statutul juridic al terenului şi cu siguranţă vom ataca proiectul de semnalizare a traseelor turistice din judeţ. Iar în cazul acestui ultim proiect menţionat este posibil să avem un sprijin total din partea Ministerului Dezvoltării Regionale” – a susţinut Tarhon.

În general, a adăugat el, CJ este interesat ca în acest an să acceseze fonduri cu o cofinanţare foarte mică, pentru că există mari greutăţi în ceea ce priveşte încasarea taxelor şi impozitelor. “Degeaba aşteptăm ceva care nu vine şi degeaba finanţăm cu ceva ce nu avem. Acesta este adevărul gol-goluţ şi încercăm să valorificăm orice vine din zona guvernamentală. Vrem ca în permanenţă în judeţ să se întâmple ceva în beneficiul populaţiei” – a subliniat Victor Tarhon.

Conducerea CJ este preocupată în acelaşi timp de identificarea unor mijloace de finanţare pentru dezvoltarea Zonei Libere din Sulina, unde s-ar putea realiza un parc industrial. “În timpul campaniei electorale, am menţionat, nu am promis, un program care să vizeze întoarcerea tulcenilor acasă, iar parcul industrial ar fi un generator de dezvoltare economică a judeţului şi implicit a locurilor de muncă. Atunci când menţionam însă de proiectul ‘Întoarcerea tulcenilor acasă’, nu ştiam despre cutremurul economic ce avea să ne lovească şi aveam în vedere creşterile economice din perioada 2007-2008. Nu am abandonat însă proiectul, pe care îl consider o necesitate şi trebuie să identificăm mijloacele pentru a ne atinge scopul” – a spus preşedintele CJ.

De altfel, în vederea atragerii în judeţ a tulcenilor care s-au specializat în diferite zone, CJ a demarat o serie de proiecte pentru alinierea la standarde europene a relaţiilor instituţiilor din subordine cu cetăţenii, acesta fiind un alt obiectiv al preşedintelui CJ. Autorităţile judeţului Tulcea reclamă de câţiva ani lipsa specialiştilor din diferite domenii, deficitul de personal specializat resimţindu-se atât în domeniul sănătăţii, cât şi în învăţământ. AGERPRES