Consiliul Local Sector 1 a adoptat, în şedinţa de joi, un proiect prin care se solicită Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) transmiterea în administrarea autorităţii locale a Parcului „Regele Mihai I al României”, precum şi a Parcului Cişmigiu, aflate în proprietatea publică a Municipiului Bucureşti, în vederea reabilitării şi modernizării lor.

Hotărârea a fost adoptată cu 19 voturi pentru şi 6 abţineri. În ceea ce priveşte Parcul „Regele Mihai I al României”, în forma iniţială proiectul se referea doar la o parte din acesta, însă PSD a adus un amendament care a fost adoptat prin care este vizat
întreg parcul.

Potrivit referatului de aprobare, preţul lucrărilor de amenajare şi intervenţie privind Parcul „Regele Mihai I al României” este estimat la circa 109 milioane de lei, iar referitor la Parcul Cişmigiu la aproximativ 61,8 de milioane de lei.

„Având în vedere starea deficitară în care se află aleile pietonale ce se pierd printre buruieni şi gropi, spaţiile verzi, mobilierul urban şi locurile de joacă şi a grupurilor sanitare ce sunt închise cu  acăt din cadrul Parcului Regele Mihai I şi a Parcului Istoric Cişmigiu, este necesară intervenţia de urgenţă a autorităţii publice de la nivelul Sectorului 1 în vederea remedierii stării de fapt actuale, cât şi în vederea reamenajării şi sistematizării acestora”, arată sursa citată.

Viceprimarul Ramona Porumb (PNL) este de părere că autoritatea locală trebuie întâi să îngrijească Parcul Kiseleff din administrarea sa şi apoi să afirme că are capacitatea să se ocupe de parcurile „Regele Mihai I al României” şi Cişmigiu.

Primarul Clotilde Armand a scris pe Facebook că lucrările de investiţii propuse pentru Herăstrău sunt: reabilitarea şi modernizarea aleilor pietonale şi platformelor betonate, refacerea instalaţiilor şi reţelelor de apă şi canalizare şi a instalaţiilor de irigat, modernizarea locurilor de joacă şi reabilitarea spaţiilor verzi existente (defrişare arbori uscaţi, replantare arbori, gazon, plante bienale şi anuale, garduri vii).

În ceea ce priveşte Parcul Istoric Cişmigiu, Primăria Sectorului 1 îşi doreşte să reabiliteze şi să restaureze următoarele obiective: Podul cu nuc, Ansamblu cetate, Foişor, Terasa Trandafirilor, Grota (Movila), Izvorul lui Eminescu. În plus, vor fi realizare lucrări de amenajare peisagistică (defrişare arbori uscaţi, replantare arbori, gazon, plante bienale şi anuale, garduri vii) şi va fi introdus un sistem de monitorizare video, a precizat Clotilde Armand. AGERPRES