Consiliul Local Sector 1 a aprobat contractarea unui împrumut de până la 200 de milioane de lei pentru investiţii

Consiliul Local Sector 1 a adoptat, în şedinţa de pe 17 septembrie, un proiect de hotărâre care prevede contractarea unui împrumut intern de până la 200 de milioane de lei pentru construirea unui centru de transplant multi-organ la Spitalul “Sfânta Maria” şi realizarea a altor două obiective de investiţii.

Proiectul a fost adoptat cu 14 voturi “pentru” şi opt “împotrivă”.

Se aprobă contractarea şi garantarea unei/unor finanţări rambursabile interne în valoare de până la 200.000.000 lei, cu o perioadă de tragere/graţie de până la 4 ani şi cu o perioadă de maturitate de până la 15 ani“, prevede hotărârea.

Primarul Sectorului 1 este împuternicit să negocieze şi semneze, în numele autorităţii locale, contractul/contractele de împrumut intern, precum şi orice alte modificări şi completări convenite de părţile contractante şi orice alte acte, documente, notificări sau cereri a căror semnare poate deveni necesară în legătură acestea. Împrumutul/împrumuturile vor fi garantate din veniturile bugetului local al Sectorului 1. Cuantumul veniturilor cu care Sectorul 1 va garanta anual va fi egal cu obligaţiile de plată a ratelor, dobânzilor şi a comisioanelor referitoare la acest împrumut/împrumuturi, aferente anului respectiv, stipulează hotărârea.

Potrivit referatului de aprobare a proiectului adoptat, principalele investiţii preconizate la nivelul Sectorului 1 în perioada următoare sunt: modernizarea sistemului rutier pe străzile Poiana Ursului, Buclei, Fiordului, Mamaia, Medreşti, Drumul Gării, Eugen Brote şi Drumul Lăpuş (indicatorii tehnico-economici aprobaţi printr-o hotărâre de Consiliu Local din iulie 2019 însumează o valoare a investiţiei de aproape 5,3 milioane de lei cu TVA); construirea unui centru de transplant multi-organ în cadrul Spitalului Clinic “Sfânta Maria”, prin realizarea unui corp nou de clădire (proiectul are o valoare estimată de investiţie de circa 435 de milioane de lei cu TVA, aprobată printr-o hotărâre a Consiliului Local din mai 2020); bazin olimpic acoperit, anexe cu dotări pentru sportivi şi public la Liceul Tehnic Media (valoarea estimată a investiţiei aprobată printr-o hotărâre de Consiliu Local din decembrie 2019 se ridică la aproape 40 de milioane de lei cu TVA).

În vederea derulării investiţiilor, estimăm că Sectorul 1 poate asigura din bugetul propriu o parte din sumele aferente implementării acestor proiecte, lucrările fiind necesar a fi susţinute şi din împrumuturi interne noi de până la 200 milioane lei, pe care dorim să le contractăm de la băncile locale în perioada următoare“, se arată în referat. AGERPRES