Consiliul Local Sector 1 a adoptat, în şedinţa de pe 28 aprilie, bugetul general centralizat pe 2021, primarul Clotilde Armand declarând că, deşi veniturile prognozate sunt mai mici decât anul trecut, au fost prevăzute investiţii majore în sănătate, educaţie şi infrastructură.

„Veniturile totale prognozate în acest an sunt de 1,068 miliarde lei, în scădere cu 176 milioane lei, adică cu 12% mai puţin faţă de veniturile încasate în anul 2020. Chiar dacă bugetul pe 2021 este mai mic faţă de anii precedenţi, am prevăzut investiţii majore în sănătate, educaţie şi infrastructură. De asemenea, avem multe proiecte pentru comunitate pentru care luptăm să accesăm fonduri europene – domeniu total străin până acum în Primăria Sectorului 1”, a scris Clotilde Armand, pe Facebook.

Ea a menţionat că sunt alocaţi bani pentru construirea de noi şcoli (grădiniţă şi şcoală în cartierul Greenfield, Şcoala Regală, şcoală pe strada Apicultorilor şi şcoală în cartierul Henri Coandă), iar mai multe unităţi de învăţământ vor fi extinse sau modernizate.

Potrivit primarului, alte proiecte de investiţii pe care administraţia locală îşi propune să le deruleze sunt: finalizarea lucrărilor pentru cele două bazine semi-olimpice şi finalizarea studiilor pentru construirea bazinului olimpic Media; construirea, reabilitarea şi refacerea terenurilor/sălilor de sport de la mai multe şcoli şi reabilitare/construire de terenuri de fotbal şi rugby; amenajarea de parcuri şi spaţii de recreere; modernizare, restaurare şi eficientizare energetică pentru imobilul „Teatrul Excelsior”; reabilitarea Teatrului „Nicolae Bălcescu” din Parcul Bazilescu; consolidare şi alte lucrări de intervenţie la Biserica „Mănăstirea Caşin”; amenajarea a două centre de colectare selectivă a deşeurilor (în total vor fi cinci), precum şi a 2.000 de platforme de colectare selectivă de deşeuri (faza de proiectare + 10 platforme pilot); achiziţia, instalarea şi punerea în funcţiune a 17 staţii de reîncărcare pentru autoturismele electrice; plantarea a 50.000 de arbori.

Clotilde Armand a menţionat că autoritatea locală va finanţa lucrările de modernizare a UPU şi a Ambulatoriului de la Spitalul Floreasca; va construi primul centru din România de recuperare pentru marii arşi (proiect aflat în pregătire); va derula lucrări de reabilitare termică la 74 de blocuri de pe raza Sectorului 1; va realiza proiectare şi lucrări de reabilitare termică pentru alte 85 de imobile.

Ea a precizat că alte proiecte de investiţii pe care autoritatea locală şi le propune vizează locuinţe pentru tineri şi tineri profesori, modernizare infrastructură rutieră (50 de străzi), parcări de cartier.

„Mulţumesc consilierilor pentru că au votat bugetul şi au realizat că bugetul comunităţii este mai presus de interesele transpartinice. Cetăţenii sunt pe primul loc şi aşteaptă de la noi rezultate!”, a spus Clotilde Armand.

Primăria Sector 1 a precizat pe Facebook că bugetul a fost votat cu 17 voturi „pentru” şi 8 „împotrivă” şi că fondurile alocate investiţiilor reprezintă 25% din buget, faţă de 16% în anul precedent.

„Sectorul 1 va avea de astăzi şansa unui buget legal, orientat pe proiecte pentru cetăţeni. Acesta este rezultatul discuţiilor purtate în ultimele zile cu partenerii de guvernare locală de la USR PLUS. Câştigul este al cetăţenilor, care vor fapte, nu scandaluri, rezultate, nu vorbe. Probabil că mulţi v-aţi întrebat de ce a fost atâta vâlvă pe subiectul bugetului local în ultimele săptămâni. Nu ne -am îndoit nicio secundă de argumentele noastre. Legea nu se negociază. Iar respectarea deciziei unei instanţe nu se discută”, a scris pe Facebook preşedintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, înainte de votarea bugetului. AGERPRES