Consilierii locali municipali din Brăila au discutat joi, în şedinţa de Consiliului Local Municipal, problema salvării de la faliment a sistemului public centralizat de încălzire din oraş, aleşii stabilind că există două soluţii pentru rentabilizarea CET-ului şi evitarea falimentului – privatizarea în parteneriat public-privat sau concesionarea serviciului.
Planul de salvare a societăţii amintite urmează fie stabilit în şedinţa următoare de CLM. „Trebuie să facem acel caiet de sarcini, care să poată fi valabil şi pentru parteneriatul public – privat şi pentru partea de concesiune. Să îl prezentăm consilierilor şi să vedem care este reacţia”, a declarat primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu.
Apartamentele racordate la sistemul centralizat de încălzire au rămas în frig în luna decembrie 2011, timp de 20 de zile, din cauza datoriilor acumulate de CET la furnizorul de gaze, SC Alpha Metal, care a sistat alimentarea cu gaze a centralei de la Brăila. Potrivit managerului CET Brăila, Ionel Pătraşcu, restanţele înregistrate de consumatori la CET sunt de 16 milioane de lei, iar datoria CET la furnizorul de gaze este de 10 milioane lei.
„Toată lumea dorea să aibă căldură de sărbători şi am dat drumul la căldură, dar, la ora actuală, din cele aproape 11.000 de apartamente racordate la CET, doar 3.000 sunt cu plata la zi. Am dat la toată lumea, dar numai 3.000 au apreciat serviciul şi l-au plătit. De exemplu, în luna decembrie, dintr-o factură de 32 de miliarde lei vechi, au fost încasate doar 18 miliarde”, a declarat Pătraşcu.
Managerul CET a afirmat că nu exclude ca, în mijlocul iernii, furnizarea agentului termic să fie sistată în apartamentele rău-platnicilor. Din totalul de 53.000 de apartamente existente în municipiul Brăila, doar 11.000 mai primesc energie în sistem centralizat de la CET. AGERPRES