Consiliul Local Focşani a respins majorarea tarifelor pentru curăţenia stradală în municipiu

Consiliul Local Focşani a respins majorarea tarifelor pentru serviciul de salubrizare stradală în municipiu, proiect iniţiat de primarul PSD, Cristi Misăilă, care însă nu a beneficiat de susţinerea consilierilor partidului său, aceştia preferând să se abţină la vot.

Primarul a dat asigurări că acest proiect nu va determina o mărire a taxelor plătite de cetăţenii municipiului pentru salubritate, dar nu a reuşit să convingă Consiliul Local de necesitatea acestor majorări.

“Voi discuta proiectul încă o dată cu toţi consilierii, să le explic că, de fapt, aceste tarife nu sunt suportate de populaţie. Probabil, din cauza numărului foarte mare de proiecte pe ordinea de zi, nu au avut timp să-l parcurgă. Aceste tarife sunt plătite din bugetul local către societatea CUP Salubritate, care prestează pentru municipalitate servicii de curăţenie stradală, măturat stradal, de colectare a gunoiului, deszăpezite etc. Sunt tarife care ar fi trebuit să se alinieze noilor preţuri la combustibili, noilor tarife la groapa de gunoi, noilor prevederi privind salariul minim pe economie. Tarifele nu au mai fost actualizate din 2017 până în prezent. Între timp, salariul minim pe economie a crescut cu aproximativ 15%. Această creştere ar trebui să se regăsească în tarifele respective”, a declarat primarul Cristi Misăilă.

Potrivit proiectului iniţiat de primar şi supus spre aprobare în şedinţa CL, actualizările aveau în vedere creşterea cheltuielilor cu combustibilii, cu salariile angajaţilor şi a tarifelor de depozitare la rampa de la Muchea, judeţul Brăila, unde sunt depozitate în prezent deşeurile din Focşani.

“Salariul minim brut pe economie a fost majorat, începând cu 1 ianuarie 2019, la valoarea de 2.080 lei/lună. (…) Cheltuielile lunare cu munca pentru un muncitor necalificat în anul 2017 au fost, în medie, în valoare de 2.038 lei/lună. În anul 2019, cheltuielile lunare cu munca pentru un salariat necalificat sunt de 2.868,5 lei/lună. Cheltuielile lunare cu munca pentru un şofer au fost în valoare de 2.854 lei/lună în 2018, iar în 2019 cheltuieli lunare cu munca pentru un şofer sunt de 3.537 lei/lună. Nu au fost luate în calcul şi sporurile de nocivitate, care sunt acordate doar unor şoferi desemnaţi pentru executarea acestor activităţi. Preţul de depozitare a deşeurilor la Tracon SRL Muchea judeţul Brăila a crescut, fiind stabilit la 66,70 lei/tonă fără TVA de la 1 ianuarie 2019, faţă de 48,36 lei/tonă în 2017 şi 60,75 lei/tonă în 2018”, se arată în proiectul iniţiat de Cristi Misăilă.

Proiectul urmează să fie reintrodus pe ordinea de zi în următoarea şedinţă a Consiliului Local Focşani. AGERPRES