Consiliul Local Braşov a adoptat, cu unanimitate de voturi, Regulamentul pentru proiectul „Fără lacăte pe curţile şcolilor”, care prevede ca terenurile de sport ale instituţiilor de învăţământ să poată fi folosite de oricine doreşte.

Varianta propusă de primarul Allen Coliban a fost amendată, la solicitarea consilierilor PNL, în ce priveşte numărul şcolilor care vor participa, într-o primă fază, la acest proiect, prin reducerea de la 24 la 10, dar şi prin eliminarea unor sancţiuni stabilite pentru directorii de şcoli, respectiv pentru părinţii copiilor cu vârsta sub 10 ani care vor fi „prinşi” singuri pe terenurile de sport.

„Noi, acum, discutăm despre unde se vor juca copiii braşoveni în lunile următoare, cât o va permite timpul. (…) Speranţa mea este că înţelegem cu toţii miza acestui proiect şi nu vom participa la nişte joculeţe politice”, le-a transmis primarul USR PLUS, Allen Coliban, consilierilor PNL şi PSD, subliniind că multe dintre municipiile din ţară au astfel de regulamente în aplicare.

„Nu avem nimic împotriva proiectului, ci doar avem şi noi nişte opinii şi încercăm să îmbunătăţim nişte lucruri”, a spus, la rândul său, viceprimarul liberal Sebastian Rusu.

Conform Regulamentului adoptat, accesul în curţile şcolilor se va putea face în weekend şi perioadele de vacanţă între orele 9,00 şi 21,00, iar în perioada activităţii şcolare după finalizarea cursurilor, până la ora 20,00.

Prin acest Regulament sunt interzise fumatul şi consumul de băuturi alcoolice, inclusiv din partea părinţilor care asistă la aceste activităţi, precum şi accesul cu motociclete şi scutere în aceste spaţii.

În ceea ce priveşte supravegherea activităţilor, aceasta va fi asigurată prin personal plătit din bugetul local, însă conducerea Primăriei nu a precizat în plenul şedinţei, la solicitarea consilierului PSD Lucian Pătraşcu, care sunt costurile estimate pentru pază.

„Fără lacăt pe curtea şcolii” a fost o iniţiativă civică, lansată în 2017, de un ONG printre ai cărui lideri se număra Codruţ Bucur, actualmente subprefect USR PLUS. Ulterior, ideea a fost preluată şi sprijinită de USR Braşov, fiind etalată inclusiv în campania electorală. AGERPRES