Consiliul Local Bistriţa s-a râzgândit în câteva minute în privinţa noului operator de colectare a deşeurilor

Consiliul Local Bistriţa, convocat joi după-masă într-o şedinţă de îndată, şi-a dat acordul în privinţa noului operator de colectare a deşeurilor abia la al doilea vot, la o primă încercare proiectul neîntrunind suficiente voturi. Aleşii municipali au fost chemaţi să voteze un proiect de hotărâre prin care să îl mandateze pe primarul Ovidiu Creţu să voteze în şedinţa de vineri, 2 septembrie, a Adunării generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri ca noul operator de colectare a deşeurilor la nivel judeţean să devină firma Supercom din Bucureşti, având în vedere că fostul operator, Vitalia, a denunţat contractul încheiat în 2014, după ce şi-a pierdut licenţa. Supercom este firma care, începând cu luna martie, se ocupă de salubrizarea municipiului Bistriţa, în urma câştigării unui contract cu primăria cu o durată de opt ani.

Edilul bistriţean a subliniat că această societate s-a implicat în colectarea deşeurilor în cele zece zile care au trecut de când fostul operator judeţean nu a mai golit tomberoanele, chiar dacă nu s-a discutat pentru ce sumă prestează această activitate.

“N-am discutat de plată, n-am discutat de costuri, n-am discutat nimic, am discutat cu ei doar că trebuie să participe la efortul de rezolvare a problemei deşeurilor menajere. Începând de săptămâna viitoare, cu condiţia să se semneze contractul, se va intra pe baze contractuale şi comerciale, şi atunci sigur că vom discuta toate detaliile de a se rezolva problemele sesizate, putând să impunem anumite acţiuni şi activităţi, ştiind că le vom şi plăti pe baza contractului. Deocamdată, ceea ce face Supercom, face voluntariat”, a declarat primarul Ovidiu Creţu înainte de vot.

În sală au fost prezenţi 16 dintre cei 21 de consilieri municipali, iar la vot s-au înregistrat 12 voturi ‘pentru’, fiind nevoie însă de două treimi (14 voturi). Preşedintele de şedinţă, Camelia Tabără, a anunţat că proiectul nu a fost adoptat, iar primarul a reacţionat: “Asta înseamnă că o să ieşim din ADI şi o să vedem consecinţele”.

Imediat, consilierii au cerut o scurtă pauză de consultări, preşedintele de şedinţă a anunţat că se reia votul, pentru că aleşii nu ar fi fost informaţi că era nevoie de 14 voturi, iar a doua oară a fost întrunit numărul necesar, după ce trei consilieri liberali şi-au schimbat votul.

Acelaşi lucru s-a întâmplat, joi, şi în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, când a fost vorba de mandatarea preşedintelui Radu Moldovan pentru a vota în favoarea încheierii contractului cu Supercom, proiectul fiind adoptat doar după ce votul a fost reluat.

Consiliul Local Bistriţa a mai adoptat, joi, instituirea unei taxe speciale de salubritate, astfel încât noul operator de colectare a deşeurilor să îşi încaseze banii de la primărie, iar municipalitatea să recupereze de la populaţie aceste sume, în baza taxei.

Contractul cu Supercom, în cazul în care va fi votat de către reprezentanţii tuturor celor 62 de primării din judeţ, la care se adaugă Consiliul Judeţean, va duce la majorări substanţiale ale tarifelor de colectare în mediul urban, cu aproape 50%, la care se adaugă o creştere cu 13 procente a tarifelor pe tonă pentru firme şi instituţii publice. Doar pentru locuitorii din mediul rural tariful va creşte doar cu cinci bani, de la 2,95 lei de persoană pe lună, la 3 lei. AGERPRES