Consiliul Local Bistriţa a aprobat alocarea a 2,7 milioane lei pentru subvenţionarea taxei de salubrizare

Majoritatea din Consiliul Local Bistriţa, formată din PSD, ALDE şi UDMR, a aprobat, în şedinţă extraordinară, alocarea sumei de 2,695 milioane lei din bugetul local pentru ca taxa de salubrizare plătită de locuitorii municipiului să fie subvenţionată şi în acest an, în contextul în care aceasta a fost majorată la sfârşitul anului trecut la 11,5 lei de persoană pe lună.

Alocarea s-a făcut odată cu votarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2020. Înainte de majorare, taxa a fost de 9,9 lei, dar bistriţenii plăteau doar 6,6 lei de persoană pe lună, diferenţa fiind subvenţionată din bugetul local. Anul acesta, pe primele două luni, taxa va fi plătită la nivelul majorat, de 11,5 lei de persoană, după care, începând cu luna martie, va intra în vigoare subvenţia şi se va reveni la tariful de 6,6 lei de persoană pe lună.

În acest mod, o familie formată din doi adulţi şi doi copii va plăti pe an 356 lei pentru taxa de salubrizare, în loc de 552 lei, cât ar fi fost în cazul în care nu era aplicată subvenţia.

Propunerea de subvenţionare a taxei a fost făcută de viceprimarul Cristian Niculae şi a întrunit 13 voturi “pentru” (11 de la PSD şi câte unul de la ALDE şi UDMR), un vot împotrivă de la un consilier PER, o abţinere din partea celui de-al doilea consilier al PER, în timp ce cei cinci consilieri locali ai PNL au ales să nu voteze. Nici primarul municipiului, Ovidiu Creţu, nu a fost de acord cu subvenţionarea acestei taxe, însă el nu are drept de vot în Consiliul Local.

“Am analizat lucrurile cu atenţie şi am decis să propun subvenţionarea taxei de salubrizare. Eu cred că trebuie să fim solidari cu bistriţenii, să mergem înainte cu subvenţia pentru salubrizare până ce va fi implementat proiectul impus de legea europeană şi de legea românească de mediu – plăteşti cât arunci. În acest moment, bistriţenii nu au certitudinea că plătesc cât aruncă”, a declarat viceprimarul.

Banii necesari subvenţionării taxei de salubrizare au fost luaţi de la o altă subvenţie, cea pentru transportul public, viceprimarul precizând să acest lucru nu va implica modificări ale tarifului de călătorie sau gratuităţilor deja acordate, ci o eficientizare a liniilor de transport.

Odată aprobată subvenţionarea taxei de salubrizare, deciziile de impunere care au fost deja emise de către cei de la Taxe şi impozite vor trebui modificate.  Bistriţenii pot să achite o jumătate din valoarea taxei de salubrizare, fără penalităţi, până la sfârşitul lunii martie, urmând ca restul sumei să fie plătit până la sfârşitul lunii septembrie. AGERPRES