Consilierii locali aradeni si-au ales un avocat din Timisoara care sa le reprezinte interesele in procesul intentat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) primarului Gheorghe Falca, in care edilul este acuzat de comiterea unor fapte de coruptie care au cauzat prejudicii municipiului Arad.
Consilierii locali au decis ca asistenta si reprezentarea Consiliului Local Municipal Arad in instanta sa fie asigurata de avocatul Viorel Pasca, membru al Baroului Timisoara, care va fi platit din bugetul local cu aproximativ 25.000 de lei, fara insa ca CLM sa se constituie parte civila in proces.

Potrivit consilierului independent Coloman Edeleni, avocatul Viorel Pasca „va fi platit cu o suma foarte mare, scoasa din buzunarul aradenilor, pentru ca sa nu faca nimic in instanta, ci doar sa stea si sa asculte. Si aceasta in conditiile in care Primaria are un Serviciu Juridic care este obligat sa reprezinte CLM in instanta”.

Prima infatisare a avut loc in data de 16 noiembrie, cand inculpatii si CLM Arad au solicitat amanarea inceperii procesului, prima infatisare urmand sa aiba loc marti 4 decembrie. In dosarul 4015/108/2007, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a primarului Gheorghe Falca, acuzat de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Alaturi de primarul Gheorghe Falca, se vor mai prezenta in fata judecatorilor si Francisc Demeter, administrator al S.C. Elecon Plus S.R.L Arad, acuzat de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu; Radu Gavril Vasil, director la Elecon Plus, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si Florica Mioara Popa, seful Serviciului Administrare patrimoniu din cadrul Primariei Arad, pentru savarsirea de infractiunii abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.
Asupra bunurilor celor patru s-a luat masura aplicarii unui sechestru asigurator, dosarul fiind trimis la Tribunalul Arad.

In baza probelor adunate in faza de urmarire penala, procurorii au stabilit ca Gheorghe Falca a primit in urma cu doi ani de la Francisc Demeter si Radu Vasil, o casa cu o suprafata de 242 metri patrati in centrul Municipiului Arad, dandu-le in schimb un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personala, cu o suprafata de 90 metri patrati, situat la etajul 9, diferenta valorica dintre cele doua imobile fiind de 111.550 de euro. De altfel, Demeter si Vasil nu au fost interesati de fostul apartament a lui Falca, dovada ca l-au vandut cu suma de 80.000 euro dupa numai trei saptamani.

Tranzactia a fost efectuata pentru ca, ulterior, edilul sa-i favorizeze pe cei doi la obtinerea, la un pret subevaluat, a unui teren apartinand Consiliului Local Arad, Falca fiind acuzat ca a actionat pentru ca Francisc Demeter si Radu Vasil sa dobandeasca un teren cu suprafata de 52.434 metri patrati situat in zona centrala, pe care fusese amplasata fosta fabrica de zahar.

Potrivit rechizitoriului, in acest scop primarul Gheorghe Falca a constituit, cu incalcarea prevederilor legale, o comisie de negociere al carei presedinte s-a numit, special pentru atribuirea acestui teren, din comisie facand parte si inculpata Florica Popa.
Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilita la 838.944 de euro, suma cu care S.C. Elecon Plus S.R.L. a cumparat terenul de la Consiliul Local Municipal Arad, iar dupa numai o zi de la incheierea tranzactiei, cumparatorii au vandut terenul cu 2.936.304 de euro unei alte societati comerciale, rezultand un castig de 2.097.360 de euro, suma cu care se apreciaza ca CLM Arad a fost prejudiciat.