Consiliul Local (CL) Timişoara a aprobat proiectul de hotărâre privind Studiul de Prefezabilitate pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare/Modernizare infrastructură feroviară Reşiţa Nord – Timişoara Nord cu extensie Voiteni – Stamora Moraviţa – frontieră”, urmând ca trenurile de călători să circule cu o viteză maximă de 160 km/oră, în linie dreaptă, şi cu 120 km/oră pentru trenurile de marfă.

În prezent, viteza maximă de circulaţie pe acest tronson este de 80 km/oră pentru trenurile de călători şi 60 km/oră pentru trenurile de marfă.

Studiul de prefezabilitate cuprinde trei scenarii pentru tronsonul Timişoara – Stamora Moraviţa – frontieră şi patru scenarii pentru tronsonul Reşiţa Nord – Voiteni, din care două scenarii sunt propuse spre o analiză mai detaliată în cadrul studiului de fezabilitate, a anunţat, joi, Biroul de presă al Primăriei Municipiului Timişoara.

În următoarea etapă, cea a studiului de fezabilitate se vor analiza mai multe variante.

Una dintre ele vizează traseul Timişoara Nord – Stamora Moraviţa – frontieră (componenta A), care ar presupune îmbunătăţirea infrastructurii/suprastructurii existente, pentru sporirea vitezei de circulaţie până la 120 km/oră pentru trenurile de călători, pe aproximativ 90% din traseu, respectiv 80 km/oră pentru trenurile de marfă, păstrând pe cât posibil aliniamentele existente. O altă variantă ar viza modernizarea tronsonului feroviar pentru o viteză de până la 160 km/oră pentru trenurile de călători şi 120 km/oră pentru trenurile de marfă.

Acest scenariu presupune îmbunătăţirea infrastructurii/suprastructurii existente, pentru sporirea vitezei de circulaţie de-a lungul întregului tronson, cu excepţia primilor circa 6,50 km identificaţi la ieşirea din staţia CF Timişoara Nord, în interiorul zonelor urbane. Conform acestui scenariu, se prevede o viteză de până la 160 km/h pe o distanţă de circa 90% din traseu.

Cea de-a doua variantă se referă la traseul Reşiţa Nord – Voiteni (componenta B), care prevede reabilitarea/modernizarea tronsonului de cale ferată pentru o viteză de până la 120 km/oră pentru trenurile de călători şi 80 km/oră pentru trenurile de marfă (pe 60% – 75% din traseu).

Modernizarea căii ferate Timişoara – Reşiţa este un proiect cheie pentru conectarea Banatului de şes cu Banatul de munte. Primăria Reşiţa coordonează proiectul, ceilalţi parteneri fiind consiliile judeţene Caraş Severin şi Timiş. Proiectul se încadrează în viziunea noastră de a dezvolta serviciul de tren urban/metropolitan în zona urbană funcţională Timişoara. Lucrăm cu o echipă de experţi internaţionali pentru care avem asigurat suportul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare”, a spus primarul Dominic Fritz.

Obiectivul de investiţii este prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Pilonul Tranziţia spre o economie verde, Componenta 4 – Transport sustenabil, Modernizarea şi reînnoirea infrastructurii feroviare. AGERPRES