Consiliul Judeţean Tulcea va avea în 2018 cel mai mic buget din ultimii 14 ani

Consiliul Judeţean Tulcea va avea anul acesta cel mai mic buget din ultimii 14 ani, din cauza excedentului înregistrat în anul 2016, a declarat preşedintele instituţiei Horia Teodorescu. O altă cauză a situaţiei cu care se confruntă CJ anul acesta este constituită de nivelul mic al încasărilor din redevenţele datorate de concesionari pentru amenajările agricole şi cele piscicole din Delta Dunării.

Este cel mai slab buget al CJ din ultimii cel puţin 14 ani. Discutăm despre o alocare cu 14 milioane de lei mai mică, pentru că ne-am înregistrat cu excedent în 2016 în urma proiectelor. În plus, din concesiuni nu ne mai vin bani. Nu era o sumă mare, dar circa 5 milioane de lei erau bani pentru activităţile instituţiilor din subordinea Consiliului. Va fi un an extraordinar de greu pentru CJ“, a declarat preşedintele Teodorescu.

Bugetul instituţiei pentru acest an va fi alocat, potrivit sursei, în proporţie de circa 90% pentru asigurarea cofinanţărilor necesare investiţiilor care vor fi realizate în baza fondurilor comunitare. “Doar pentru proiectele din zona Sănătăţii este nevoie de peste 23 de milioane de euro cofinanţări. Nu ştim unde-i vom găsi, dar îi vom lua de undeva, din împrumuturi sau vom primi sprijin guvernamental. 90% din bugetul pentru investiţii va asigura cheltuielilor neeligibile din proiectele pe fonduri europene”, a mai spus preşedintele CJ. În acest context, CJ Tulcea nu va realiza anul acesta din fonduri proprii decât investiţii foarte mici, de strictă necesitate.

Potrivit sursei, Consiliul Judeţean are în prezent 50 de proiecte majore care vor fi realizate din fonduri comunitare atrase prin mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării.

Proiectul de buget pentru anul în curs al CJ prevede o sumă totală de 207.728.000 lei, potrivit informaţiilor făcute publice pe site-ul instituţiei.

ITI-DD este singura investiţie teritorial-integrată care se implementează în România în actuala perioadă de programare. Acest mecanism financiar nou la nivel european presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operaţionale unei zone delimitată geografic, cu un anumit specific, în vederea dezvoltării.

Bugetul total estimat al acestui mecanism financiar este de 1,1 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adaugă finanţarea naţională. În funcţie de succesul acestui mecanism, la finele perioadei de programare se va decide dacă va fi replicat în alte zone din România. AGERPRES