Consiliul Județean Tulcea doreşte să preia în administrare porturile din judeţ

tulcea_port.jpgConsiliul Judeţean Tulcea doreşte să preia în administrare porturile din judeţ, deşi autorităţile naţionale susţin trecerea acestora în administrarea consiliilor locale. Încă din luna septembrie, preşedintele CJ, Horia Teodorescu, a anunţat că porturile din judeţ vor intra în administrarea instituţiei pe care o conduce, însă potrivit proiectului de descentralizare realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi făcut public recent aceste unităţi vor trece în administrarea consiliilor locale.

”Poziţia noastră a rămas neschimbată, porturile trebuie să revină CJ. Discuţiile care se poartă acum vizează trecerea terenurilor în administrarea consiliilor locale, iar cea a instalaţiilor la comunităţi sau o instituţie specializată în domeniu. Deocamdată, nu există o decizie finală, dar punctul nostru de vedere rămâne acelaşi’, a declarat joi, în timpul şedinţei CJ, vicepreşedintele Consiliului, Vasile Strat.

Acesta a răspuns astfel unei sesizări venite din partea consilierului judeţean PDL, Nicolae Chichi, care a sesizat şi o serie de inadvertenţe în proiectul de hotărâre. “Pe lângă faptul că unele consilii locale nu doresc preluarea în administrare a porturilor, în proiectul de hotărâre apar şi consilii locale noi, ca de exemplu Consiliul local Gura Arman”, a menţionat consilierul Nicolae Chichi, care este în acelaşi timp directorul celui mai important transportator pe căile navigabile din judeţ.

În repetate rânduri, armatorii tulceni au criticat atitudinea de monopol a Administraţiei Porturilor Dunării Maritime din Galaţi, susţinând că tarifele practicate de aceasta sunt exagerate şi cresc periodic nejustificat, iar conducerea instituţiei statului din Galaţi nu doreşte să discute pe marginea acestora.

Şi Primăria municipiului este nemulţumită din cauza instituţiei din judeţul vecin care, potrivit prevederilor legale, administrează şi o parte din faleza tulceană pe care nu a mai investit de câţiva ani, astfel că aceasta se degradează continuu. AGERPRES