Creşterea natalităţii, deschiderea de noi puncte de servicii de ambulanţă atât în Timişoara, cât şi în localităţi din mediul rural timişean, construirea de noi spitale şi locuinţe pentru tinerii medici, sunt printre principalele puncte ale strategiei de sănătate pentru Timiş până în 2020, identificate de Comisia de sănătate a Consiliului Judeţean Timiş.
”Priorităţile din sănătate le-am transmis printr-o scrisoare deschisă şi tuturor parlamentarilor de Timiş, indiferent de culoarea politică, obiectivele minimale, dar foarte importante pentru locuitorii judeţului, pentru care cerem sprijin spre a le rezolva până în anul 2020”, a declarat prof. univ. dr. Dan V. Poenaru, preşedintele Comisiei de sănătate a CJ Timiş.
Referitor la starea demografică, prof. Dan V. Poenaru a identificat patru probleme importante, respectiv, instalarea unui proces de îmbătrânire a populaţiei, cu multiple consecinţe sociale şi economice, nivelul natalităţii în mod constant scăzut iar mortalitatea generală, în creştere şi faptul că majoritatea deceselor sunt provocate de boli cronice cum ar fi cele cardiovasculare, tumorile, bolile cronice respiratorii, diabetul zaharat şi altele.
Pentru creşterea natalităţii dr. Poenaru vede necesar, în principal, crearea de locuri de muncă şi de locuinţe pentru tineri, iar pentru ameliorarea situaţiei actuale din sănătate, el consideră că este nevoie de alocarea de la bugetul de stat a unei sume de 1.000 de euro pe cap de locuitor anual, pentru achitarea serviciilor de sănătate, faţă de cuantumul actual, care este printre cele mai mici din Europa.
”Serviciul de ambulanţă Timiş ar trebui să fie extins cu puncte noi de lucru, din care unul să se afle în partea de nord a Timişoarei, având în vedere numărul mare de urgenţe din această zonă şi necesitatea echilibrării pe axa nord-sud. Alte puncte ale serviciului de ambulanţă ar fi necesare la Orţişoara, Biled şi în zona Nădrag – Criciova”, spune prof. dr. Dan Poenaru.
În opinia sa, ar mai trebui înfiinţate şapte noi centre de permanenţă în judeţ, cu susţinere financiară de la CJ, precum şi reabilitarea a zece dispensare din mediul rural.
”Timişul are nevoie şi de unităţi sanitare noi, la acest capitol încadrându-se finalizarea şi dotarea Institutului Oncologic de pe Calea Torontalului, o maternitate nouă lângă Spitalul Judeţean, un spital municipal nou cu 500 de paturi la Lugoj, precum şi (…) construirea unei noi Clinici de Psihiatrie în Timişoara”, mai spune şeful Comisiei de sănătate a CJ Timiş. AGERPRES