Consiliul Judeţean Suceava, alături de Asociaţia cele mai Frumoase Sate din România (AFSR), Autoritatea Naţională de Turism şi Ministerul Delegat pentru IMM-uri, va sprijini derularea unor evenimente culturale şi turistice propuse de comuna Ciocăneşti pentru obţinerea titlului „Satul Cultural al României 2014”, a declarat, vineri şeful administraţiei judeţene, Ioan Cătălin Nechifor.

Anunţul vine la o zi după ce, la sediul Ambasadei Franţei în România, a avut loc evenimentul de decernare a titlului de „Satul Cultural al României 2014”, desfăşurat în cadrul programului cultural şi turistic cu acelaşi nume, lansat de AFSR, sub înaltul patronaj al Ambasadei Franţei în România, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Nechifor a spus că, în calitate de deţinătoare a titlului de „Satul Cultural al României 2014”, Ciocăneşti urmează să fie gazda a cel puţin zece evenimente culturale şi turistice ce se vor bucura de promovare intensă la nivel naţional.

Totodată, CJ Suceava va lansa, în cursul acestui an, un proiect multianual intitulat „Flori de Bucovina”, prin intermediul căruia cele 114 localităţi din judeţ vor intra în competiţie pentru titlul de cea mai frumoasă localitate. O comisie de jurizare, din care va face parte consilieri judeţeni şi personalităţi ale vieţii publice sucevene, va juriza localităţile aflate în concurs, iar în fiecare an, după evaluare, acestea pot primi clasificări mai bune sau mai slabe. „Ideea este de a crea o competiţie între localităţi, între gospodari şi între administraţiile publice, cu scopul de a înfrumuseţa toate localităţile judeţului”, a spus Nechifor
Obiectivele programului „Satul Cultural al României 2014” sunt promovarea culturii şi a artei populare româneşti şi europene; promovarea artei gastronomice, a produselor tradiţionale şi de meşteşug din România; promovarea turismului rural, agroturismului şi ecoturismului din regiune, precum şi a patrimoniului viu, oameni şi locuri din România.

În urma evaluării candidaturilor depuse, titlul de „Satul Cultural al României 2014” i-a revenit comunei Ciocăneşti. În cadrul aceluiaşi program, tot din judeţul Suceava, şi-a mai depus candidatura comuna Poiana Stampei, aceasta obţinând locul doi. AGERPRES