Aleşii judeţeni au aprobat în şedinţa de miercuri extinderea garanţiei cu dobânzi şi comisioane de la un credit de 38,7 milioane lei accesat de operatorul de apă ACET SA Suceava, pentru cofinanţarea unui proiect european prin POS Mediu de reabilitare a infrastructurii de apă şi canalizare în judeţ, în valoare de 494,7 milioane lei.
Consiliului Judeţean (CJ) Suceava a aprobat, în luna mai, cererea ACET SA de garantare a 20% din împrumutul de 38,7 milioane lei accesat în vederea implementării proiectului de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă-canal din judeţ. Astfel, CJ Suceava a aprobat garantarea unei finanţări rambursabile în valoare de 7.742.024 lei, cu o maturitate de 13 ani.
În şedinţa de miercuri consilierii judeţeni au aprobat extinderea garantării cu comisioane şi dobânzi în condiţiile în care BCR, banca ce a acordat creditul, a constatat că acestea nu sunt garantate şi a solicitat includerea lor în garanţia acordată de CJ Suceava.
Directorul executiv al Direcţiei economice din CJ Suceava, Rodica Floriştean, a explicat că, în prezent, dobânzile şi comisioanele se ridică la circa 2,8 milioane lei, acestea fiind fluctuante funcţie ROBOR.
În urma procedurilor de achiziţie, valoarea contractului de finanţare s-a diminuat la 386.714.485 lei, în aceste condiţii partea de cofinanţare pentru ACET ajungând la 38,7 milioane lei.
Dacă ACET Suceava nu va avea posibilitatea să garanteze cu patrimoniul propriu creditul, s-a agreat garantarea creditului în valoare de 38,7 milioane lei, în proporţie de 80% de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor, reprezentând 30,968 milioane lei şi 20%, reprezentând 7,7 milioane lei, printr-un acord de garantare cu veniturile proprii ale CJ Suceava.
Investiţia ACET Suceava se adresează unei populaţii de 240.000 de locuitori din şase zone ale judeţului.
Finanţarea totală a proiectului este realizată prin alocări de la UE în proporţie de 76,49%, 11,7% de la bugetul de stat, 1,8% din bugetele localităţilor beneficiare, iar 10,01% cofinanţarea ACET SA Suceava. AGERPRES