Consiliul Judeţean Satu Mare a aprobat, în şedinţa de luni, un proiect privind achiziţia de microbuze şcolare electrice, urmând să fie cumpărate 26 de astfel de vehicule până la finalul anului viitor.

Preşedintele CJ, Pataki Csaba, a explicat că au fost solicitări mult mai mari, dar pentru că bugetul este limitat, s-a făcut o ierarhizate conform metodologie i Ministerului Educaţiei.

„Este un proiect în cadrul căruia 6.200.000 de euro sunt disponibili pentru acest program la nivelul judeţului. Solicitări am primit de la primării pentru 94 de microbuze cu 16+1 loc şi 23 de solicitări pentru microbuze cu 8+1. Aceste microbuze obligatoriu trebuie să aibă un loc pentru persoane cu dizabilităţi. Făcând un studiu de piaţă, am constatat că avem bani pentru 26 de microbuze mari şi unul mic. S-a făcut o ierarhizare pe baza metodologiei adoptate de Ministerul Educaţiei în care localităţile erau împărţite în zone favorizate şi total nefavorizate. În urma acestui punctaj, am pus în ordine comunele. Aşezămintele urbane au primit jumătate de punctaj faţă de cele rurale”, a spus Pataki.

Astfel, au fost selectate comunele care au adunat cel puţin 75 de puncte.

„Prin acest parteneriat, fiecare UAT se angajează că face staţia de încărcare a acestor microbuze. Perioada de implementare e foarte optimistă, până la finele anului 2024, în condiţiile în care în 2023 niciun producător nu mai preia comandă pentru microbuze. Eu sper că totuşi până la finele anului viitor să vedem aceste microbuze”, a spus Pataki.

El a explicat că, dacă în urma licitaţiei vor rămâne bani, vor mai fi achiziţionate microbuze şi distribuite celorlalte comune. AGERPRES