Consiliul Judeţean Mehedinţi a alocat, joi, 167.879 lei pentru cofinanţarea proiectului „Controlul integrat al poluării cu nutrienţi”, gestionat în teritoriu de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, a declarat că banii respectivi reprezintă 5% din suma destinată implementării proiectului respectiv al cărui obiectiv este combaterea poluării cu nutrienţi a apelor şi solului din unele zone vulnerabile la degradarea mediului. „Cu aceşti bani vor fi executate documentaţiile tehnice necesare derulării proiectului, a unor echipamente şi construcţia unor platforme de depozitare a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere”, a precizat Duicu.

Şeful administraţiei judeţene a mai arătat că în cadrul proiectului lansat se va monitoriza apa din fântânile din localităţile situate în judeţul Mehedinţi, modul de gestionare a deşeurilor menajere din comunităţile urbane şi a celor ce provin din fermele zootehnice. „În localitatea Gîrla Mare deja s-au investit peste 800.000 de euro pentru refacerea mediului afectat de gunoiul de grajd şi pentru administrarea acestuia conform normelor europene pe terenurile agricole”, a afirmat Duicu.

Potrivit sursei citate, în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, România are probleme serioase legate de poluarea apelor şi a solurilor cu nitriţi şi nitraţi, aceştia din urmă provenind din gunoiul de grajd greşit depozitat, mai ales în perimetrul surselor de apă. Duicu a mai arătat că din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţii sunt incluşi în categoria substanţelor toxice din apa potabilă, limita sanitară maximă admisă pentru aceştia în apa potabilă fiind de 50 mg/litru, asemeni celorlalte ţări din Uniunea Europeană. AGERPRES