Consiliul Judetean Iasi verifica activitatea asistentilor maternali

simirad_constantin_.jpgConstantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean Iasi, intentioneaza sa-i determine pe asistentii maternali sa ia in grija mai multi copii decat au in prezent. In conditiile in care Consiliul Judetean nu mai are fonduri suficiente pentru a plati salariile si orele suplimentare ale asistentilor maternali, Constantin Simirad a dispus efectuarea unor controale in randul acestora, in speranta ca ii va convinge sa ia mai multi copii in ingrijire.

Ca urmare a dispozitiilor presedintelui Consiliului Judetean, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DASPC) au verificat pana acum 350 de asistenti maternali din cei 980 cati sunt in judetul Iasi.

Potrivit reprezentantilor DASPC, in timpul controalelor asistentii maternali trebuie sa isi exprime optiunea de a avea sau nu grija de doi sau mai multi copii. Pana acum, cei mai multi asistenti maternali au declarat ca, in functie de conditiile de care dispun, pot sa aiba grija de doi sau trei copii. Demersul a fost facut dupa ce, la jumatatea acestei luni, Constantin Simirad a anuntat ca, din cei aproape 1.000 de asistenti maternali, vor mai ramane maximum 360. Masura este necesara, in opinia sefului CJ, intrucat, urmare a crizei financiare si a rectificarii negative a bugetului, fondurile administratiei judetene s-au dovedit a fi insuficiente, mai ales ca asistentii maternali si-au castigat in instanta o serie de sporuri, precum cel de ore suplimentare sau pentru ca lucreaza sambata si duminica. In astfel de conditii, Simirad a propus ca remunerarea asistentilor maternali sa fie facuta in functie de numarul de copii pe care ii au in ingrijire.

In prezent, 1.241 de copii se afla in asistenta maternala a 980 de persoane, din care 53 de copii au peste 18 ani, dar urmeaza diverse forme de invatamant. Pentru un singur copil, DASPC cheltuie lunar 1.410 lei, suma care reprezinta atat salariul asistentului, cat si drepturile copilului, fara a fi incluse insa sporurile speciale.

Articol realizat de Ionut Caluschi