Consiliul Judeţean Iaşi va reconsolida şi renova imobilul Filarmonicii

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Iași au semnat, pe 4 decembrie, contractul de preluare de la Episcopia romano-catolică a imobilului în care funcţionează Filarmonica Moldova, în vederea reabilitării.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a declarat că, pentru următorii 22 de ani, instituţia a preluat în administrare două corpuri de clădiri, acestea fiind extensii ale vechii Case Balş, construită între anii 1900 şi 1910.

Preşedintele CJ Iaşi a declarat că lucrările de reconsolidare şi reamenajare a Filarmonicii vor dura până în 2021. Conform declaraţiilor sale, odată cu inaugurarea va fi dată în folosinţă şi o orgă veche de 200 de ani, aceasta urmând a fi adusă din din Germania.

“Este un moment de mare încărcătură emoţională. O bucurie pentru noi, cei din administraţie, că ne oferiţi ocazia să putem reda oraşului şi ieşenilor acest edificiu, dar mai ales o bucurie pentru artiştii Filarmonicii care vor avea un loc propice pentru concerte de înaltă ţinută. Vom începe lucrările de consolidare cu sala Filarmonicii, acolo unde, cu ani în urmă a dirijat chiar binecunoscutul Iosif Conta”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.

“Noi avem doar un singur interes, acela ca acest edificiu, o adevărată operă de artă, să fie în beneficiul ieşenilor, în slujba muzicii. Mă bucur că, iată, astăzi, facem acest pas împreună. Aşteptăm să revedem Filarmonica Moldova susţinând concertele sale deosebite acasă, unde îi este locul”, a declarat, după semnarea contractului, Petru Gherghel, episcopul Diecezei romano-catolice Iaşi.

Prezent la eveniment, directorul adjunct al Filarmonicii Moldova, Şerban Mereuţă, a subliniat importanţa unei săli adecvate pentru concerte. “Când totul va fi finalizat şi vor fi toate condiţiile necesare pentru a susţine un concert aşa cum ştiu şi pot colegii mei din orchestră, din cor şi soliştii sunt convins că publicul pe care l-am pierdut sau s-a retras tocmai în lipsa unei locaţii adecvate, va reveni cu drag la spectacolele noastre” , a spus Şerban Mereuţă.

Cele două imobile transferate în administrarea Consiliului Judeţean au o suprafaţă de 1.327 de metri pătraţi şi respectiv 375 de metri pătraţi. În prezent, acestea se află într-o avansată stare de degradare. Din această cauză artiştii susţin concerte în diferite locaţii din oraş. AGERPRES