iasi_cj.jpgMunicipiul Iași va găzdui un seminar extern al Comisiei CIVEX a Comitetului Regiunilor. Evenimentul va avea loc la Hotelul Unirea, între 16 și 18 iunie, tema acestuia fiind „Cooperarea transfrontalieră la granița de est a Uniunii Europene”.

„După Seminarul Grupului ALDE din Comitetul Regiunilor, Iașul este gazdă pentru un seminar extern al Comisiei CIVEX din cadrul Comitetului Regiunilor. Vor fi 30 de președinți, primari, consilieri europeni, membri ai Comitetului Regiunilor, care vor veni la Iași. Este un moment important pentru întreaga Regiune de Nord-Est, întrucât lideri din întreaga Europă, de diferite orientări politice, vor fi prezenți în orașul nostru. Prin acest eveniment, Iașul va fi o adevărată Capitală Europeană”, a declarat Cristian Adomniţei, președintele Consiliului Județean Iași.

La mijlocul lunii septembrie a anului trecut, Cristian Adomniţei a fost ales membru în Comitetul Regiunilor, fiind afiliat Grupului ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe – Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa). La mijlocul lunii trecute, Consiliul Județean Iași și Grupul ALDE din cadrul Comitetului Regiunilor au organizat la Iași Seminarul „Absorbția fondurilor europene – oportunități și piedici”. La eveniment au participat importanți membri ai Grupului ALDE, precum și reprezentanți liberali din administrația publică locală și națională.
Comitetul Regiunilor are 6 comisii care, pe baza tratatelor UE, au competenţe în următoarele domenii politice: Ocuparea forţei de muncă, formare profesională, coeziune economică şi socială, politica socială, sănătate; Educaţie şi cultură; Mediu, schimbări climatice, energie; Transport şi reţele transeuropene; Protecţia civilă şi serviciile de interes general; CIVEX – Comisia pentru cetăţenie, guvernanţă, afaceri externe şi
instituţionale este responsabilă pentru coordonarea activității în domenii care
include justiție și afaceri interne, drepturi și libertăți fundamentale, reglementare, cetățenie, precum și teme instituționale mai largi – guvernare și proces administrativ.
Printre activitățile Comitetului Regiunilor se numără și organizarea de seminarii pe teme de interes european, în afara sediului de la Bruxelles (seminarii externe). Anul acesta, pe lista seminariilor externe a fost inclus și cel al Comisiei CIVEX pe tema Cooperării transfrontaliere la granița de est a UE, programat pentru 17 iunie, la Iași. Tema seminarului este una dintre prioritățile police ale Comitetului Regiunilor și ale Comisiei CIVEX în relație cu Politica Europeană de Vecinătate. Întărirea cooperării între statele membre și statele partenere la granița estică a Uniunii Europene este un obiectiv cheie menit să creeze o zonă de prosperitate, stabilitate și securitate. Acest seminar oferă oportunitatea de a analiza instrumentele existente pentru dialog și cooperare, cu scopul de a întări solidaritatea și cooperarea transfrontaliere. Dezbaterile vor aborda problematica mecanismele de implementare a politicii externe a UE în perioada următoare.