Contractul de execuţie pentru restaurarea unei părţi din amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost semnat la sediul Consiliului Judeţean Hunedoara, proiectul, în valoare de 5 milioane de euro, fiind prevăzut să fie realizat până la 15 noiembrie 2023.

„Pentru prima dată se va interveni consistent asupra unuia dintre monumentele de mare valoare din sit, respectiv Amfiteatrul roman, care va fi restaurat, se va amenaja întreg perimetrul din jur, astfel încât această componentă a monumentului antic să poată fi pusă cu adevărat în valoare. (…) Investiţia va avea influenţă asupra creşterii de vizitatori, ceea ce va atrage după sine dezvoltarea turismului, cu impact asupra vieţii economice şi sociale din zona Ţării Haţegului”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, cu ocazia semnării contractului de lucrări.

În cadrul proiectului se propune amenajarea zonei amfiteatrului cuprinsă între intrările 7 şi 12, prin reconstruirea volumetrică a Podiumului, a Maenianum primum şi a Tribunei, precum şi amenajarea intrărilor 8, 9, 10 şi 11.

În fosta capitală a Daciei Romane vor fi mai implementate două proiecte de restaurare şi promovare ce vizează intrarea în Forul lui Traian şi accesul în situl arheologic. Cele două proiecte, în valoare de peste 12 milioane lei, sunt finanţate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Vestigiile Coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa fac parte din patrimoniul cultural naţional de excepţie. Situl se află în comuna Sarmizegetusa şi este clasat în Lista Monumentelor Istorice. AGERPRES