cjhunedoara.jpgConsiliul Judeţean Hunedoara a marcat vineri împlinirea a 20 de ani de la înfiinţare, la eveniment fiind prezenţi cei patru preşedinţi ai instituţiei, din 1992 până în prezent, consilierii judeţeni din cele cinci mandate, mai mulţi invitaţi care au avut tangenţe cu administraţia judeţeană, dar şi ministrul Culturii, Mircea Diaconu.

„Dintr-un organism abia conturat după normele democratice, în urmă cu 20 de ani, am realizat o instituţie de referinţă a judeţului Hunedoara. Astăzi, Consiliul Judeţean este centrul reţelei de instituţii publice din judeţ”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, aflat la al doilea mandat în fruntea instituţiei.

În discursul său, Mircea Moloţ a arătat că judeţul Hunedoara are nevoie de construirea unui aeroport la Deva, care ar putea contribui la dezvoltarea zonei şi ar fi în concordanţă cu cerinţele europene de dezvoltare a unor aeroporturi regionale.

Preşedintele CJ Hunedoara a mai adus în atenţie problema infrastructurii de drumuri, cu referire la necesitatea construirii unor şosele de centură pentru principalele oraşe, dar şi statutul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. În acest context, el a menţionat că monumentele istorice din Munţii Orăştiei ar trebui preluate în administrare de CJ Hunedoara, în paralel cu efectuarea unor lucrări de reabilitare a drumului care duce spre Sarmizegetusa Regia.
La rândul lor, preşedinţii CJ Hunedoara au prezentat, în intervenţiile pe care le-au avut, o parte din proiectele pe care le-au realizat, ei apreciind profesionalismul echipelor cu care s-a lucrat.
Astfel, primul preşedinte al CJ Hunedoara (1992-1996), Costel Alic, a adus în atenţie prima reuniune pe care Adunarea Regiunilor Europei (ARE) a avut în România, la Deva. Organizaţia s-a dezvoltat în timp şi include, în prezent, 26 de judeţe din ţară, alături de alte structuri regionale europene.

Gheorghe Barbu, fost ministru al muncii, a fost al doilea preşedinte al CJ Hunedoara în perioada 1996-2000, el având o contribuţie la înfiinţarea regiunilor de dezvoltare şi a Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, din care mai fac parte judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin. Tot în mandatul său a fost iniţiată legea zonelor defavorizate, apreciată ca o modalitate importantă de susţinere a afacerilor într-un judeţ puternic afectat de restructurările începute în minerit şi siderurgie.

În perioada 2000-2004, judeţul Hunedoara a fost condus de Mihail Rudeanu, acesta demarând un amplu proiect de reabilitare a infrastructurii de apă şi canalizare în municipiile Deva şi Hunedoara, în baza Programului de preaderare ISPA, al Uniunii Europene, valoarea finanţării atrase fiind de peste 45 milioane euro.

Actualul preşedinte al CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, conduce judeţul de opt ani, depunându-şi candidatura pentru un al treilea mandat. Sub conducerea sa, judeţul Hunedoara s-a remarcat prin progresele făcute în atragerea de fonduri nerambursabile europene, la acest capitol administraţia judeţeană ocupând locul al doilea la nivel naţional.

Cu prilejul marcării celor 20 de ani de funcţionare a CJ Hunedoara a fost tipărită o monografie a judeţului Hunedoara, iar vineri seara, pe scena Teatrului de Artă Deva este programat unul dintre cele mai bune spectacole ale stagiunii actuale: ‘Moartea accidentală a unui anarhist’, de Dario Fo-câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură, regia fiind semnată de regizorul turc Kemal Bashar. AGERPRES