deszapezire.jpgConsiliul Judeţean Harghita nu dispune de fonduri suficiente pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, conducerea instituţiei avertizând şoferii să se echipeze cu cauciucuri de iarnă şi lanţuri antiderapante.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, marţi, în şedinţa Colegiului Prefectural, că în această iarnă, din cauza lipsei banilor, nu se vor curăţa toate drumurile judeţene, ci vor exista intervenţii doar acolo unde acestea vor deveni impracticabile.
Borboly a explicat că instituţia pe care o conduce dispune doar de 19 lei/km/zi, în vreme ce firmele de deszăpezire solicită mult mai mulţi bani.

„Nu avem banii solicitaţi de firme. Sufocăm judeţul dacă dăm banii alocaţi pentru dezvoltare pe deszăpezire. (…) Nu putem să ne angajăm că drumurile vor fi negre, vom avea intervenţii acolo unde nu se poate practica. (…) Îi rog pe şoferi să se echipeze cu cauciucuri de iarnă, iar, dacă merg în zone montane, cum ar fi Harghita Băi, să îşi monteze lanţuri antiderapante”, a spus preşedintele CJ Harghita.

Potrivit lui Borboly, Consiliul Judeţean poate asigura deszăpezire doar în proporţie de 30-40 la sută a drumurilor judeţene, o altă problemă semnalată fiind procedura greoaie şi lungă de organizare a licitaţiilor publice pentru atribuirea contractelor. „A fost o licitaţie care a durat o jumătate de an şi doar în două din cele patru zone ale judeţului s-au prezentat firme. (…) Acum, dacă începem din nou procedurile organizăm licitaţia peste patru luni”, a mai spus Borboly.
Prefectul Harghitei, Adrian-Jean Andrei, i-a solicitat preşedintelui Consiliului Judeţean o informare exactă despre situaţia existentă, pentru a găsi soluţii de rezolvare a problemei.
Nici în 2011 Consiliul Judeţean Harghita nu a avut fonduri suficiente pentru deszăpezire, conducerea instituţiei afirmând atunci că intenţia este să se facă economii din banii pentru deszăpezire, cu care să asfalteze drumurile din judeţ.

Judeţul Harghita are o reţea de 860 de kilometri de drumuri judeţene, una dintre cele mai lungi din ţară. AGERPRES