Consiliul Judeţean Harghita intenţionează să sprijine fermierii în accesarea fondurilor pentru dezvoltarea zonelor montane, după ce cadrul legislativ s-a simplificat, existând posibilitatea depunerii, în acest sens, a peste 50 de cereri şi finanţare.

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presă al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita este nevoie de coordonare şi cooperare în pregătirea cererilor de finanţare pentru investiţii ce vizează dezvoltarea zonelor montane.

„Fiind asigurat cadrul legal, există la momentul actual oportunitatea de a accesa finanţări în investiţii precum înfiinţarea stânelor montane, înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană, precum şi înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană, scopul fiind ca  judeţul Harghita să fie fruntaş în accesarea acestora. Deoarece un impediment în accesarea fondurilor îl constituie birocraţia, consiliul judeţean, împreună cu instituţiile implicate în procesul de verificare şi autorizare, intenţionează să acorde sprijin pentru fermierii care doresc să aplice astfel încât să poată depune în timp solicitările”, se arată în comunicatul citat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a punctat importanţa dezvoltării acestui domeniu, dar şi a păstrării meseriilor tradiţionale.

„Cred că există un viitor pentru zootehnie, în special pentru creşterea animalelor în aer liber, la munte. Vrem să avem stâne care să atragă vizitatori şi să le ofere tinerilor o experienţă de viaţă şi un punct de referinţă şi vrem să ne asigurăm că această profesie tradiţională, păstoritul montan, nu este uitată. Dorim să-i sprijinim pe fermieri în cea mai mare problemă, păstrarea forţei de muncă, şi prin încurajarea deschiderii de puncte gastronomice locale, produsele montane să devină o atracţie pentru turişti în judeţul Harghita” a declarat Borboly Csaba, citat în comunicatul de presă.

Sursa citată a mai arătat că înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui a fost dintotdeauna o prioritate pentru Consiliul Judeţean Harghita, în prezent fiind construite şi autorizate cu ajutorul acestei instituţii peste 100 de astfel de centre, şi se doreşte ca numărul acestora să crească, în urma modificărilor legislative adoptate de Guvern.

De asemenea, se intenţionează deschiderea de noi afaceri de familie în domeniul prelucrării plantelor medicinale şi a fructelor de pădure, care au mare succes în judeţ, punându-se accent şi pe înfiinţarea stânelor montane.

Potrivit comunicatului de presă al CJ Harghita, în perioada următoare vor avea loc mai multe întâlniri profesionale pentru discutarea posibilităţilor de depunere a solicitărilor de finanţare. AGERPRES