Consiliul Judeţean Harghita finanţează cu aproximativ un milion de euro proiecte privind sprijinirea activităţii cultelor religioase

Consiliul Judeţean Harghita finanţează, în acest an, cu aproximativ un milion de euro proiecte de sprijinire a cultelor din judeţ, ce vizează reabilitări de biserici, renovări ale sistemelor de încălzire, ale capelor mortuare sau ale orgilor şi clopotelor lăcaşelor de cult.

Potrivit biroului de presă al CJ Harghita, în acest an, în cadrul Programului de sprijinire a cultelor, au fost depuse un număr de 237 de proiecte, iar 149 au obţinut finanţare în valoare totală de 4,5 milioane de lei.

Distribuirea sumelor s-a făcut proporţional, în funcţie de numărul enoriaşilor.

Aceeaşi sursă mai precizează că jumătate din finanţare se acordă pentru construirea şi reabilitarea spaţiilor comunitare, dar un rol foarte important îl are şi reabilitarea bisericilor şi a monumentelor “deoarece, pe lângă rolul de conservare identitară, sunt şi puncte de atracţie turistică”.

Prin proiectele câştigătoare vor fi reparate, renovate sau construite 50 de biserici, 35 de parohii, 29 clădiri care intră în categoria alte imobile bisericeşti, 14 capele mortuare, 10 sisteme de încălzire, 4 orgi şi 2 clopote. De asemenea, vor fi pregătite cinci proiecte pentru modernizarea unor biserici.

Biserica romano-catolică a câştigat finanţare pentru 60 de proiecte, cea reformată pentru 42, biserica unitariană primeşte finanţare pentru 29 de proiecte, iar biserica ortodoxă pentru 18 proiecte.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a precizat, citat de biroul de presă al instituţiei, că în zilele următoare se vor semna contractele de finanţare şi şi-a exprimat speranţa că, în toamna acestui an, va continua sprijinirea activităţii cultelor, prin organizarea unui nou concurs de proiecte.

Borboly a mai spus că există o foarte bună colaborare cu bisericile din judeţ, care au un “rol important în activităţile de formare a comunităţii”. AGERPRES